Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Capitalei l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin - primul edil al municipiului Chişinău

   2617

În dimineața zilei de 16 februarie, curent, administrația capitalei, foștii colegi ai primarului și simpli cetățeni au depus flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii Primăriei. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 25 de ani de la trecerea la cele veşnice a primului edil al Chişinăului (1990-1994), ales în mod democratic.

Totodată, un grup de elevi de la gimnaziul „Nicolae Costin" din sectorul Botanica, i-au adus un omagiu mentorului spiritual al școlii lor la mormântul din Cimitirul Central. Elevii l-au evocat pe Nicolae Costin, amintind de reformele din activitatea sa ca edil, precum și de promotor al Mișcării de renaștere națională.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici a vorbit despre conotația istorică a fostului primar Nicolae Costin care „rămâne a fi un model de corectitudine, diplomaţie, patriotism, grijă faţă de aproapele său, dragoste faţă de neam și popor. „Domnia Sa, a fost o personalitate vrednică, demonstrând caracter și curaj în misiunea de a promova valorile general-umane. Este un deschizător de drumuri și un reformator care a lansat multe idei pentru dezvoltarea capitalei", a remarcat viceprimarul Chișinăului.

După evenimentul oficial de la Primăria Chișinău, cei prezenți au mers să depună flori și la mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central.

Nicolae Costin a  înscris în istoria Chișinăului file de aur, implicându-se în reformarea domeniului  educațional și cultural. Grație contribuției sale au fost deschise liceele care și azi aduc rezultate semnificative la nivel național: „Mircea Eliade „Dante Alighieri", „Gheorghe Asachi" și „Mihail Kogălniceanu". De asemenea, și-a adus contribuția la deschiderea bibliotecii „Onisifor Ghibu", precum și la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului. La inițiativa Sa a fost restaurat monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar pe  Aleea Clasicilor au fost instalate busturile marilor poeți. Este autorul reformei administrative a capitalei, prin care a fost dobândit statutul de municipiu prin includerea în componența capitalei a localităților din preajmă, precum și ideea  redenumirii străzilor din capitală.