Euronews: „Europa poate fi mai puternică doar cu Rusia”, afirmă președintele Republicii Moldova

Europa poate fi mai puternică numai dacă crează legături mai strânse cu Rusia, a afirmat președintele Republicii Moldova într-un interviu exclusiv pentru Euronews.

Foto: captură video/https://www.euronews.com/

Igor Dodon a cerut o mai mare cooperare economică între Moscova și Bruxelles, care au fost înglobate într-un război de sancțiuni de la anexarea Crimeei de către Rusia.

El a declarat pentru Euronews că Uniunea Europeană are nevoie de idei proaspete și că propunerea sa va uni membrii blocului.

„Cred că Rusia ar putea ajuta UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică”, a spus Dodon în timpul interviului de la Chișinău.

„Să fim sinceri: o Europă puternică fără Federația Rusă nu poate fi”, a adăugat el.

„Cred într-o Europă mare, de la Lisabona până la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu această idee și este repetată deseori de diverși lideri mondiali. Cred că aceasta este singura soluție pentru a face Europa mai puternică pentru a face față provocărilor viitoare cre vor fi în creștere."

Ex-statul sovietic Republica Moldova, situat între Ucraina și România, a semnat un acord politic și comercial cu Uniunea Europeană în 2014, supărând Rusia. Însă Chișinăul a căutat și către Est și are statut de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia, mai scrie Euronews.

"Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani este una echilibrată, ceea ce înseamnă, pe de o parte, punerea în aplicare a acordului de asociere cu UE și restabilirea relațiilor strategice cu Federația Rusă", a mai spus Dodon.

„Cred că această [legătură mai puternică între Rusia și UE] se va întâmpla în mod inevitabil, indiferent de țările care nu au legătură cu sancțiunile [economice].”

„Cred că dialogul va exista inevitabil și această perioadă de incertitudine în relațiile dintre cei doi actori globali va fi depășită.”

„Cred că interesele comune vor uni Europa cu Federația Rusă din punct de vedere economic și a provocărilor globale actuale cu care se confruntă."

Dodon, fost lider al Partidului Socialist pro-Rusia al Moldovei, este președintele țării din 2016.

Vara trecută, partidul său a format o coaliție cu blocul pro-UE ACUM, după ce alegerile din februarie s-au dovedit a fi nehotărâtoare.

Maia Sandu de la ACUM - o reformistă pro-europeană - a fost aleasă prim-ministră și a pus Moldova pe un drum spre Bruxelles.

Acest lucru a fost pus la îndoială atunci când coaliția s-a prăbușit în noiembrie și fostul consilier prezidențial Ion Chicu a devenit noul premier al Moldovei, ceea ce a determinat să apară acuzații precum că țara a renunțat să meargă pe calea sa pro-UE.

Dar, într-un articol de opinie publicat pe euronews.com, Chicu a spus că cei care caută o luptă geopolitică vor fi dezamăgiți și țara își va consolida cooperarea atât cu partenerii occidentali cât și cu cei din est.


Pub