icon

Ion Chicu a participat la acțiunea organizată de veteranii războiului din Afganistan

15-02-2020 13:48
1,249

Prim-ministrul Chicu a participat la acțiunile consacrate Zilei Comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Șeful Guvernului, însoțit de un gup de miniștri, a depus flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”.

„Nu trebuie să dăm aprecieri politice acelui război, pentru că nu a fost decizia moldovenilor să intervină acolo. Este însă de datoria noastră sfântă să nu uităm despre sacrificiul Dvs., rănile fizice și morale lăsate de acel război în viața Dvs. Bărbăția și eroismul Dvs. merită toată admirația din partea tuturor, dar și atitudinea respectivă a statului suveran și independent Republica Moldova”, a menționat Ion Chicu în discursul său.

Pentru a eficientiza dialogul cu participanții la acțiunile de luptă, Guvernul a resuscitat Consiliul Național al Veteranilor. Consiliul este condus de ministrul Apărării și membru al Consiliului este ministrul Afacerilor Interne. Pe platforma Consiliului sunt colectate problemele semnalate de veterani, identificate și, ulterior sunt promovate soluții. În rezultatul activității Consiliului s-a decis oferirea poliței medicale gratuită veteranilor neangajați în câmpul muncii, creșterea suportului material pentru văduve și accesului la îngrijirile medicale. În prezent se examinează posibilitatea importului mijloacelor de transport pentru invalizi, dar și alte măsuri sociale.

Premierul a remarcat necesitatea societății de a păstra memoria veșnică pentru eroismul veteranilor și a subliniat rolul educației și al presei în acest sens. În anul 2020 se împlinesc 31 de ani de la retragerea contigentului militar sovietic din Afganistan. La războiul din Afganistan au participat peste 12 mii de cetățeni din Republica Moldova.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30