07:57:33 18.04.2024
Stiri

Mike Pompeo le cere aliaților europeni să nu se lase „PĂCALIȚI” de Rusia și China. Mesajul secretatului de stat al SUA transmis la Conferința de Securitate de la Munchen, unde participă și Igor Dodon

Știri 15.02.2020 15:54 Vizualizări1500 Autor: Ziarul National
Mike Pompeo le cere aliaților europeni să nu se lase „PĂCALIȚI” de Rusia și China. Mesajul secretatului de stat al SUA transmis la Conferința de Securitate de la Munchen, unde participă și Igor Dodon


Șeful diplomației americane Mike Pompeo le-a răspuns sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München, președintelui german Frank-Walter Steinmeier și omologului său german Heiko Maas, că ideea că ”relația transatlantică moare” este excesiv de exagerată”. Totodată, secretarul de Stat al SUA le-a solicitat aliaților europeni se nu se lase „păcăliți” de Moscova și de Beijing, transmite caleaeuropeana.ro.

„Am văzut cu toții punerea la îndoială a angajamentului Americii pentru relația transatlantică și pentru leadership-ul său în lume. Câteva citate ale unor lideri europeni m-au surprins”, a spus Pompeo, exemplificând mai multe citate și referindu-se la discursurile de vineri ale lui Steinmeier, care a criticat SUA, Rusia și China pentru intrarea într-o competiție între marile puteri și Maas, care a vorbit despre o nouă ordine globală în curs de dezvoltare întrucât SUA au schimbat regula jocului.

„Rusia a făcut din forța militară și din schimbarea violentă a frontierelor de pe continentul european mijloace al politicii sale. (…) China acceptă dreptul internațional doar selectiv, atunci când nu îi afectează propriile interese. (…) Iar cel mai apropiat aliat al nostru, Statele Unite ale Americii, sub conducerea actualei administrații, respinge ideea unei comunități internaționale”, a spus Steinmeier, vineri.

Drept replică, Pompeo a declarat: „Mă bucur să anunț că moartea alianței transatlantice este excesiv de exagerată. Occidentul câștigă. Câștigăm colectiv și împreună”

Șeful diplomației americane a urcat pe scena Conferinței după discursul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și înaintea colegului său, secretarul apărării Mark Esper.

După ce Jens Stoltenberg a respins teza potrivit căreia ”Occidentul și-a pierdut calea” și a afirmat că Alianța Nord-Atlantică „este expresia supremă a Occidentului” reprezentat de Europa și America de Nord, Mike Pompeo a spus că Europa, Japonia și alți aliați ai SUA au stat uniți în ce privește China, Iran și Rusia, în pofida a ceea ce a calificat drept „diferențe tactice”.

De asemenea, Mike Pompeo a cerut o atitudine comună occidentală în fața Rusiei, dând exemplul conductei Nord Stream 2, și a Chinei, care este privită drept o putere în ascensiune capabilă să provoace Occidentul, solicitându-le acestora să nu se lase ”păcăliți” de Moscova și de Beijing. De altfel, șeful diplomației SUA a avut și o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Serghei Lavrov, însă detaliile discuțiilor nu au fost făcute publice.

„Huawei și alți giganți tehnologici susținuți de statul chinez sunt cai troieni pentru intelligence-ul chinez. Campaniile de dezinformare ale Rusiei încearcă să ne întoarcă unii împotriva celorlalți”, a mai avertizat Pompeo.

Ediția din acest a Conferinței de Securitate de la München pornește de la premisa ”Westlessness”-ului, se desfășoară sub semnul unei transformări epocale a scenei relațiilor internaționale într-o lume mai puțin occidentală, inclusiv pe fondul unei familii occidentale care devine mai puțin occidentală în sensul postbelic al construcției ordinii internaționale. Acest concept este materializat și prin dubla dilemă a portretizării unei lumi în care Occidentul lasă epicentrul scenei globale în favoarea altora și a unei strategii comune occidentale adaptată erei competiției între marile puteri.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md