Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo: „Occidentul câștigă și câștigăm împreună”


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a apărat, sâmbătă, rolul global al Statelor Unite și a atacat China și Rusia, declarând că idealurile și valorile Occidentului vor învinge.

„Sunt fericit să vă informez că moartea alianței transatlantice a fost mult exagerată. Occidentul câștigă și câștigăm împreună”, a spus Pompeo într-un discurs ținut la Conferința de securitate de la München .

Pompeo răspundea astfel criticilor președintelui german Frank-Walter Steinmeier, care l-a criticat vineri indirect pe președintele Donald Trump, spunând că administrația acestuia a respins ideea unei comunități internaționale. Steinmeier a acuzat Statele Unite, Rusia și China că au provocat neîncrederea și insecuritatea globală.

Invocând anexarea Crimeei în 2014 de către Rusia, amenințările cibernetice ale Iranului și presiunile economice ale Chinei, Pompeo a spus că aceste țări au încă aspirații să devină imperii, destabilizând sistemul internațional bazat pe reguli.

„Vestul câștigă”, a afirmat Pompeo. „Dar acum, la mai bine de treizeci de ani de la căderea zidului (Berlinului), țările care nu respectă suveranitatea încă ne amenință."

Pe fondul creșterii preocupărilor americane față de compania chineză de telecomunicații Huawei, Pompeo a spus că toate aceste trei națiuni folosesc tărâmul cibernetic pentru a câștiga tot mai multă influență pe scară globală.

„Huawei și alte companii tehnologice chineze de stat sunt cai troieni pentru informații chineze. Campaniile de dezinformare ale Rusiei încearcă să-și întoarcă cetățenii unii împotriva altora. Atacurile cibernetice iraniene creează în continuare probleme în rețelele informatice din Orientul Mijlociu”, a mai spus el.

XS
SM
MD
LG