La Leova, a fost dat stratul concursului „La izvoarele înțelepciunii”

La Leova, a fost dat stratul concursului „La izvoarele înțelepciunii”

În raionul Leova a început concursul literar „La izvoarele înţelepciunii”, care, în anul curent, este consacrat scriitorului Lucian Blaga.

Ediţia a XXX-a la care a ajuns competiţia intelectuală în cauză, transmite portalul leova.org, are ca temă viaţa şi activitatea acestui poet și filosof.
Concursul este organizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din ţara noastră în parteneriat cu Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din municipiul Chişinău, cu aportul autorităţilor publice locale, al bibliotecilor, uniunilor de creaţie, dar şi al unor organizaţii neguvernamentale.
Categoria de vârstă a participanţilor o constituie elevii din clasele IX – XI.
Concursul se desfăşoară în patru faze.
Astfel, până la sosirea primăverii, se constituie consiliile de organizare şi juriile pentru fiecare etapă. În prima fază, elevii studiază lucrările recomandate, fiind îndrumaţi de bibliotecari şi profesori. Ea se încheie cu organizarea de concursuri în şcolile din oraşe şi sate, prin care se desemnează concurenţii care se vor prezenta la faza următoare. Probele de concurs în această fază şi în cele ce urmează se organizează în baza bibliografiei recomandate.
Etapa a doua (raională) se va desfășura la data de 23 aprilie 2020, ora 9.00, în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Valeriu Matei”. Învingătorii etapei respective sunt promovaţi în etapa a treia, naţională.
Faza națională se desfăşoară la Chişinău. Numărul participanţilor la această etapă se stabileşte în funcție de numărul de localităţi din raioane. Juriul alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare desemnează câştigătorii. Ceilalţi concurenţi primesc menţiuni pentru participare.
În etapa finală a concursului, care va avea loc tot la Chișinău, vor participa 10 elevi din Republica Moldova, învingători ai fazei republicane, şi 10 elevi din județul Iași, România, cei mai buni în cadrul etapei județene.
Participanţilor li se vor acorda premii şi menţiuni.
Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed