(video) Tabletele electronice în Parlament: Ce spune secretarul general al Legislativului, despre mersul lucrurilor

Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, a venit cu mai multe detalii, cu privire la tabletele electronice, care urmează să fie procurate de către Legislativ. Potrivit acestuia, o parte din banii destinați pentru implementarea acestui program, sunt oferiți de către ambasada Suediei.

Foto: captură

Astfel, din suma de 439.970 de dolari, 328.830 dolari sunt oferiți de ambasada Suediei.

Potrivit lui Albu, ultima etapă este implementarea softului, dar și noul site al instituției, care va fi mult mai transparent.

Potrivit lui Albu, compania câștigătoare este din Macedonia și a fost selectată de PNUD. Până la 31 martie, softul va fi transmis, iar la acest moment, 7 specialiști din cadrul companiei sunt în Parlament și lucrează la soft.

Albu a fost întrebat dacă există un termen limită, acesta însă nu a putut să spună o dată fixă.

Cât ține de compania „Fors-Computer”, care urmează să livreze 110 tablete, Parlamentul a mai avut două experiențe proaste cu ea, însă nu a fost băgată în lista neagră. „A fost un lot de calculatoare, dar nu era vina agentului economic că livrarea nu a avut loc, ci a producătorului care nu avea suficiente piese pentru asamblarea calculatoarelor. Iar despre tabletele care urmau a fi livrate la sfârșitul anului, agentul economic ne-a informat că nu reușește să le livreze la timp și am retras contractul de la Trezoreria de Stat”, a precizat Albu.

”Acum suntem la etapa privind procurarea tabletelor PC. Deoarece cumpărarea tabletelor nu intră în componenta grantului, iar încercările noastre insistente de a identifica un donator care să acopere cheltuielile legate de procurarea acestora nu s-au soldat, din păcate, cu succes, suntem nevoiți să găsim o altă soluție”, a menționat Secretarul General.

Astfel, fără a extrage din bugetul de stat resurse suplimentare, Secretariatul a reușit identificarea mijloacelor în limita resurselor disponibile, inclusiv datorită unor economii considerabile – pe seama agentului termic, renunțării la sticle de plastic, instalării unor softuri mai ieftine, etc. În context, Adrian Albu a amintit că anul trecut Parlamentul a reîntors în bugetul de stat 27,5 mln de lei din economiile făcute.

Pe 12 noiembrie 2019 a avut loc o licitație deschisă privind achiziția tabletelor, termenul de livrare fiind stabilit pentru 24 decembrie 2019. Agentul economic, însă nu s-a încadrat și, ținând cont de garanția de execuție oferită de agentul economic, deschiderea și receptivitatea acestuia, s-a decis ca compania să nu fie inclusă în lista neagră, deoarece autoritatea contractantă nu a suportat un prejudiciu (cheltuieli suplimentare ) și nu i-a fost afectată activitatea. ”Mai mult, tergiversarea s-a produs nu din cauza agentului câștigător, ci din cauza producătorului”, a spus Adrian Albu.

Secretarul General al Parlamentului a rugat deputații și presa să nu facă trimitere, în contextul acestui subiect, la oarecare ”interese de afaceri” ale conducerii Parlamentului. ”Considerăm aceste declarații anormale și, bineînțeles, neîntemeiate, or, Secretariatul este absolut independent în luarea deciziilor, iar niciun membru al grupului de lucru privind implementarea sistemului nu face parte din niciun partid. Este important să accentuez că tabletele urmează a fi procurate nu pentru deputați– ele se procură pentru plen, și vor rămâne aici nu doar pentru Legislatura a X-a dar și pentru Legislaturile ce vor urma”, a subliniat Adrian Albu.

Secretarul General a reiterat că tabletele PC sunt necesare pentru buna gestionare a votării electronice și a procesului legislativ în ansamblu, ele vor permite noi economii pe seama hârtiei, scanerelor și tonerelor, etc. ”Adevărații experți privesc acest proces în perspectivă și cunosc că peste 5-7 ani investițiile se vor recupera”, a spus Adrian Albu.

În încheiere, a fost menționat că cel mai important lucru constă în faptul că e-votingul va oferi o transparență totală, iar fiecare cetățean va putea urmări toate procesele în cadrul organului legislativ.

Secretarul General a mulțumit colegilor care, în parteneriat cu dezvoltatorul, lucrează în regim sporit pentru a integra softul cât mai curând.


Pub