Veaceslav Platon, recunoscut ca parte vătămată în dosarul intentat împotriva lui Viorel Morari

Omul de afaceri Veacheslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare, a fost recunoscut ca parte vătămată în dosarul penal intentat împotriva fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, informează Newsmaker.

Foto: Igor ROTARI / UNIMEDIA

Vineri, pe data de 14 februarie, judecătoria Buiucani a început să examineze acțiunea civilă depusă de către avocații lui Veaceslav Platon, în care ultimul a fost recunoscut ca parte vătămată.

Nici Platon, nici cei trei avocații ai săi nu s-au prezentat la ședința de judecată de astăzi. Platon a depus o solicitare în care cere ca ședințele de judecată să se petreacă în lipsa sa, declarând că este gata de a depune mărturii pe dosar, scrie Newsmaker, cu referire la judecătorul pe caz.

Solicitat de UNIMEDIA, avocatul lui Veaceslav platon, Ion Crețu, a confirmat că a fost depusă o acțiune civilă de reparare a prejudiciului cauzat, fără să precizeze, însă, suma totală.

Viorel Morari a declarat pentru Newsmaker că nu exclude că acest lucru se datorează faptului că se dorește eliberarea lui Platon înainte de termen.

Ion Crețu, în replică, a spus că „nu putem vorbi acum despre eliberarea înainte de termen a lui Veaceslav Platon”, acțiunea acivilă împotriva lui Viorel Morari trebuie să ajute la condamnarea acestuia.

„Dumnealui a acționat contrar legii. Cât timp a fost șef (n.red. la Procuratura Anticorupție), Viorel Morari a acoperit persoanele care au furat Banca de Economii”, a mai declarat Ion Crețu, adăugând că Morari, prin acțiunile sale, l-a prejudiciat și pe Veaceslav Platon.

Potrivit procurorului general Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a jucat un rol crucial în condamnarea lui Veaceslav Platon. Totul a început la sfârșitul lunii decembrie 2016, când fostul Șef al Procuraturii Anticorupție a recepționat personal de la Vladimir Plahotniuc o plângere prin care liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios.

Amintim că pe 20 aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

Recent, sentința prin care a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a fost casată integral și trimisă la rejudecare.

Morari a fost reținut la data de 10 ianuarie anul curent, iar la data de 13 ianuarie a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Acesta respinge acuzațiile care i se aduc și susține că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo.


Pub