Peter Michalko: „Libertatea presei și neinvestigarea pieței de cartel în domeniul publicității, printre restanțele Republicii Moldova”

În prag de evaluare a modului de implementare a Planului Național de Acțiuni a Acordului de Asociere Republica Moldova –Uniunea Europeană, pentru perioada 2017–2019, libertatea mass-media și neinvestigarea pieței de cartel în domeniul publicității sunt domenii restante ale țării noastre. Declarația aparține ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, efectuată în cadrul emisiunii Punctul pe AZI, la TVR Moldova.

Foto: https://regtrends.com/

„Pentru noi domeniul mass-mediei este foarte important. Fără presă liberă nimeni nu ar fi știut schimbările din iunie, vom continua să susținem acest principiu. Nu este doar domeniul economic implicat când vine vorba de mass media, este vorba despre informare corectă, în mod pluralistic, pentru ca cetățenii să ia deciziile în mod informat în toate domeniile noastre”, a declarat ambasadorul.

Peter Michalko a punctat că anume libertatea mass-media și libertatea pieții publicitare rămân codașe, deoarece nu s-au identificat progrese semnificative în acest sens.

„ În mass-media nu s-a înregistrat progres sporit. Consiliul Audiovizualului nu lucrează cum trebuie. Vedem că au plecat unii membri din Consiliu, au plecat pentru că nu au fost de acord cu ce se întâmplă acolo. Ulterior, Consiliul nu a fost completat cu noi membri. De asemenea, legile ce au fost pregătite în trecut în Parlament, nu au fost adoptate. Manipularea, propaganda internă sunt motive de ce nu se dezvoltă societatea. De asta e importantă libertatea mass-media. Asta e o restanță a Republicii Moldova. Totodată nu au fost investigate semnalele pieței de cartel în piața de publicitate. UE întotdeauna a bătut alarma că există o concentrare în acest domeniu”, a precizat Michalko.

Ce ține de o evaluare a Guvernelor Filip-Sandu-Chicu privind relațiile cu UE, ambasadorul a precizat că fiecare Guvern și-a afirmat poziția față de UE. Totuși, în materie de voință politică Guvernul Sandu a fost evaluat cel mai pozitiv de către acesta, precizând că din iunie s-a simțit o apropiere de UE, marcată și prin deblocarea tranșelor macrofinanciare pentru Republica Moldova.

„Am investit în dialog cu fiecare Guvern. Dacă mă întrebați despre voință politică, este adevărat că am simțit după iunie 2019 mai multă voință politică. Oferirea și primei tranșe macofinanciare, și plăți în sectorul bugetar. Totul s-a întâmplat pentru că au fost îmbunătățite situațiile în democrație și stat de drept.

În materie de relații actuale cu UE și efectuarea mai des a vizitelor bilaterale Republica Moldova- Bruxelles, ambasadorul a menționat că în urma învestirii unui nou Guvern totul începe de la zero, iar prima vizită a unei delegații privind evaluarea Acordului de Asociere va avea loc săptămâna viitoare, odată cu venirea Comitetului de Asociere în vederea evaluării Planului Național de Acțiuni a Acordului de Asociere 2017-2019, precum și cel al Zonei de Liber Schimb și Aprofundat și Cuprinzător, ce presupune evaluarea pieței economice de desfacere a Republicii Moldova.

„Evaluarea va fi pentru fiecare domeniu aparte și se va ține cont de starea democrației în stat, calitatea statului de drept și standardele de libertate a presei”, a conchis ambasadorul UE în Republica Moldova.


Pub