Morari explică de ce a comasat dosarele în care este vizat PSRM, după ce Stoianoglo a declarat decizia ilegală

Hotărârea pe dosarul PSRM a fost adoptată după ce Andrei Năstase a depus plângerea privind verificarea legalității finanțării PSRM-ului, precizând că ultima acțiune realizată de liderul de partid Platforma DA a fost cea care l-a determinat să emită Hotărârea împotriva PSRM. Declarațiile au fost făcute după ce procurorul-șef suspendat din cadrul Procuraturii Anticorupție a fost eliberat sub control judiciar.

Foto: UNIMEDIA

„Dosarul a fost pornit în 2015 sau 2016. Nu a fost pornit de către mine, a fost pornit de către CNA și s-a aflat acolo. Eu m-am retras de la Centru. Atunci când am examinat alt proces penal, în acel proces penal unde erau înregistrările discuțiilor între Plahotniuc, Dodon și Iaralov, l-am contrapus cu materialele cauzei penale, cu procesul penal propriu-zis și încă cu o petiție a unui lider de partid, în care au fost invocate anumite încălcări ale PSRM-ului în campania electorală sau pe parcursul finanțării. Faptele respective m-au obligat ca procuror-șef să adopt Hotărârea, în circustanțele în care aveam plângerea lui Andrei Năstase privind verificarea legalității. Să nu fi avut plângerea respectivă, eu nu aveam obligația să o verific, pentru că era alt volum de lucru”, a declarat Morari.

Totodată, Morari a menținat că dacă cineva consideră Hotărârea adoptată de acesta ca fiind una ilegală, atunci să o anuleze.

„ În momentul când mi-am asumat responsabilitatea, am adoptat Hotărârea. Este motivată. Dacă cineva consideră că Hotărârea este ilegală, să o anuleze, că are dreptul. În dosar erau inclusiv banii, donațiile, anumite acțiuni care au fost făcute de această formațiune politică”, a conchis Viorel Morari.

„În ceea ce privește dosarul PSRM, nu știu dacă SIS-ul deține informații compromițătoare pe Igor Dodon. Teoretic ar trebui să dețină. Că cunosc sau nu, mi-e greu să spun și să intru în polemici”, a mai adăugat Morari.

La sfârșitul lunii ianuarie, procurorul-general Alexandr Stoianoglo a declarat că a fost ilegală comasarea celor două dosare a PRSM-ului, deoarece bănuiala de finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și dosarul coruperii pasibilă în campania electorală sunt dosare ce au linii de desfășurare separate, fiind diferite subiecte și diferite perioade de activitate și diferite evenimente.”

În noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale pe cazul finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor, emisă la data de 8 iulie 2019, ca urmare a plângerii depuse de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Urmărirea penală în acest caz a fost pornită pe data de 8 iulie, anul curent, ca urmare a înregistrărilor video apărute în spațiul public, unde Igor Dodon discută cu Vladimir Plahotniuc despre un anumit troc dintre PSRM și PD, privind închiderea reciprocă a dosarelor, în timpul crizei politice din iunie 2019. Ulterior, Igor Dodon a declarat că înregistrările au fost trucate, iar întâlnirea propriu-zisă a reprezentat „un joc” pentru a obține timp de creare a unei coaliții de guvernare cu Blocul ACUM.


Pub