14:32:13 29.03.2024
Stiri

Nepotul lui Nazarbaev, fost ofițer de informații, a cerut AZIL politic în Marea Britanie: Dezvăluiri despre CORUPȚIA dintre guvernele rus și kazah

Știri 14.02.2020 18:29 Vizualizări1432 Autor: Ziarul National
Nepotul lui Nazarbaev, fost ofițer de informații, a cerut AZIL politic în Marea Britanie: Dezvăluiri despre CORUPȚIA dintre guvernele rus și kazah


Nepotul primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a cerut azil politic în Marea Britanie. Aisultan Nazarbaev a explicat pe Facebook că a decis să facă acest pas din cauza presiunii din partea familiei.

Aisultan susține că are informații despre corupția dintre guvernele rus și kazah. El dezvaluie că vânzarea gazului kazah către concernul rusesc Gazprom se face la un preț subevaluat printr-o companie intermediară. Această companie obține un profit anual de circa 1,5 miliarde de dolari, bani care sunt depozitați într-o bancă din Singapore. Nazarbaev Jr. afirma că acești bani sunt împărțiți între cei mai apropiați oameni ai președintelui Rusiei – așa-numitele „portofele” ale lui Vladimir Putin – și conducerea Gazprom, scrie paginaderusia.ro

Aisultan Nazarbaev mai sustine că aproximativ 700 de milioane de dolari de la compania intermediară ajung în Kazahstan și sunt împărțiți între omul de afaceri Timur Kulibaev, soțul fiicei mijlocii a președintelui Kazahstanului și milionarul Kairat Boranbaev (fostul socru al lui Aisultan). Potrivit nepotului fostului președinte, mama sa, Dariga Nazarbaeva și soțul ei, Kairat Sharipbaev, au dorit să fie singurii beneficiari ai acestui „contract”. Drept urmare, potrivit lui Aisultan Nazarbaev, el a ajuns în centrul conflictului din cauza lăcomiei părților.

Nepotul fostului președinte menționează întâlnirea cu bunicul său, care a avut loc în Marea Britanie în 2015. Aisultanul Nazarbaev susține că președintele de atunci a fost influențat negativ de anturajul său, discuția a fost foarte violentă, cu acuzații reciproce.

Totuși, continuă Aisultan, după discuția cu bunicul său, acesta a înlăturat-o din funcția de vicepreședinte al Republicii Kazahstan pe fiica sa, Dariga Nazarbaeva, pe care a „exilat-o” în Senat, iar Sharipbaev a fost demis din funcția de președinte al KazTransGas și transferat în consiliului de supraveghere al companiei.

Aisultanul Nazarbaev scrie că toate detaliile vor putea fi citite în interviul său cu publicația britanică Times.

În toamna lui 2019, o instanță din Londra l-a condamnat pe Aisultan Nazarbaev la plata unei amenzi dupa un incident al acestuia cu polițiștii britanici. Anchetatorii au afirmat ca nepotul presedintelui kazah se afla sub influența drogurilor atunci cand l-a atacat pe un om al legii. Sentința prevede inchisoare cu suspendare pe un an și jumătate, tratament fortat pentru dependența de droguri și plata unei amenzi.

Aisultan Nazarbaev este fiul lui Dariga Nazarbaeva și al lui Rakhat Aliev. A absolvit Academia Regală Militară din Marea Britanie și a fost angajat la Directia Principala de Informații a Ministerului Apărării din Kazahstan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md