Linkuri accesibilitate

MAE cere diplomaților ruși de la Chișinău să nu mai participe la evenimentele organizate de administrația de la Tiraspol


Drapelele Rusiei și ale regiunii separatiste transnistrene a Republicii Moldova
Drapelele Rusiei și ale regiunii separatiste transnistrene a Republicii Moldova

Ministerul de Externe de la Chişinău a cerut diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova „să se abțină” de la participarea la evenimentele organizate de administrația separatistă de la Tiraspol. Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAE moldovean după ce luni a participat la colegiul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol.

La eveniment, Vasnețov a ținut și un discurs în care, potrivit presei transnistrene, a spus că „Rusia continuă să fie garantul păcii și securității Transnistriei”, a salutat contactele dese dintre administrația de la Tiraspol și autoritățile rusești, a pledat pentru continuarea strategiei „pașilor mici” în reglementarea transnistreană, precum și a misiunii de pacificare de pe Nistru controlată de Rusia.

Un comunicat al externelor moldovene spune că „recunoscând rolul deosebit pe care Federaţia Rusă îl joacă în calitate de mediator în procesul de reglementare transnistreană, a fost reiterată solicitarea autorităţilor moldoveneşti privind abţinerea de la participarea diplomaţilor acreditaţi în Republica Moldova la activităţile organizate de structurile de la Tiraspol, care servesc drept motiv pentru diferite speculaţii politice”.

La evenimentul de la Tiraspol, șeful negociatorilor transnistreni, Vitali Ignatiev, a acuzat din nou Chişinăul de ceea ce a numit „blocarea dialogului și degradarea procesului de negocieri”.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a spus, la rândul său, că „încrederea dintre Chişinău și Tiraspol construită în 2017-2018” a fost distrusă de acțiunile președintelui Igor Dodon. Pentru a o restabili, Krasnoselski i-a recomandat lui Igor Dodon și socialiștilor să renunțe la studierea în școli a limbii române și a istoriei românilor, „să redea poporului moldovenesc limba lui, să introducă limba rusă drept limbă de comunicare interetnică, să redeschidă școlile rusești și să restabilească emisia posturilor de televiziune din Rusia”.

XS
SM
MD
LG