/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Au fost ambasadorii rechemați din interes? Igor Dodon refuză să comenteze nemulțumirile foștilor parteneri de coaliție

missing
13 februarie 2020, ora 23:30

Unii ambasadori au fost rechemați din funcții pentru că intrăm în an electoral, iar șeful statului și-ar dori persoane loiale pe plan extern. O spun unii deputați din opoziția parlamentară, care critică decizia Guvernului de a înceta mandatele unor diplomați. Președintele Igor Dodon a refuzat să comenteze aceste nemulțumiri.

Alexandru Slusari, deputat PPDA: „Nu se discută eficiența ambasadorilor în cadrul executivului, dar guvernul și aici este la cheremul lui Igor Dodon și în funcție de preferințele lui personale și electorale. Probabil, se gândește la secțiile de votare, asigurarea unor voturi. Igor Dodon încearcă să-și pună proprii pioni pe tabla de șah a politicii externe.”

Mihai Popșoi, deputat PAS: „Câtorva din cei urmează să fie rechemați încă nu le-a expirat mandatul și atunci ne punem întrebări de ce a fost nevoie să fie rechemați. Probabil se încearcă partajarea funcțiilor, probabil unii sunt o piedică pentru agenda lui Igor Dodon.”

Pavel Filip, deputat PD: „Marea majoritate dintre ei sunt ambasadori cu termenul expirat. În rest, nu cunosc.”

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Președinției a declarat că Igor Dodon nu comentează nemulțumirile sau confuziile de moment ale foștilor parteneri din coaliția de guvernare. Iar socialiștii l-au susținut pe șeful statului, care a declarat recent că acei ambasadori care nu se descurca trebuie rechemați din funcții.

Grigore Novac, deputat PSRM „Anumiți ambasadori nu își onorează obligațiile care este de fapt misiunea lor să apere interesele cetățenilor”.

Mandatele ambasadorilor durează patru ani. Ieri, guvernul a aprobat rechemarea a șase diplomați din funcții. Ambasadorul nostru în China, Denis Jelimalai, a activat cel mai puțin, fiind numit în funcție în aprilie 2018. În plin mandat se află și Victor Osipov, aflat în funcție din mai 2017, ca ambasador în Austria.

Acum doua zile, ambasadorii Republicii Moldova au fost luați la rost de către Igor Dodon, în cadrul unei ședințe la Ministerul Afacerilor Externe. Atunci, cei pe care i-am abordat nu ne-au răspuns la mesaje pentru a-și spune punctul de vedere. Republica Moldova are 35 de ambasadori acreditați în străinătate.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram