Prețul Companiei „Tutun-CTC” se diminua anual, deoarece nimeni nu dorea s-o cumpere”. Igor Munteanu, despre concesionarea întreprinderii

Безымянный

Deputatul Igor Munteanu a prezentat Raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării companiei Tutun-CTC.

„Proprietarul care a privatizat Tutun-CTC a înaintat în luna iulie 2019 o scrisoare către Guvernul Republicii Moldova, în care a solicitat să anuleze contractul și să restituie bunul. Din păcate, această oportunitate nu a fost analizată la data respectivă, iar peste o lună intențiile companiei s-au schimbat”, a declarat Munteanu.

„Până în 2018, toate guvernele au încercat de multe ori să scoată la vânzare compania și la fiecare tentativă nereușită micșora prețul bunului public. Dacă în 2016 o acțiune costa 67 de lei sau 340 de milioane de lei — prețul final al companiei, atunci în 2018 o acțiune a ajuns să valoreze 46 de lei sau compania – 236,8 milioane de lei”, a concluzionat raportorul.

O altă constatare a lui Igor Munteanu este: „Evaluarea ofertelor de către Comisia de privatizare a fost una formală. Comisia de privatizare nu a intrat în esența Planului de dezvoltare al S.A. Tutun-CTC, prezentat de participanții la concurs și s-a limitat la afirmațiile administratorului ÎCS Le Bridge Corporation Limited SRL referitoare la intențiile de dezvoltare a S.A. Tutun-CTC prin păstrarea profilului de activitate și a mărcilor comerciale, creșterea nivelului de utilizare a capacităților de producere, creșterea exportului producției proprii, îndeplinirea cerințelor cu caracter social și de securitate a muncii, diversificarea asortimentului produselor fabricate ș.a., intenții care, la propriu vorbind, au fost copiate din Caietul de sarcini.

Niciunul din Planurile de dezvoltare prezentate de ofertanți nu prevăd sume și termeni concreți de efectuare a investițiilor.

Mai mult, procesul-verbal nr. 81 din 14 decembrie 2018 denotă că ambele runde ale concursului comercial s-au petrecut în aceeași zi.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente