‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePentru prima dată, au fost modificate genetic bacterii pentru a proteja albinele de Varroa...

Pentru prima dată, au fost modificate genetic bacterii pentru a proteja albinele de Varroa și virusul aripilor deformate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Oamenii de știință de la Universitatea din Austin, Texas au dezvoltat o nouă strategie pentru a proteja albinele melifere de infecții și paraziți. Pentru a face acest lucru posibil, specialiștii propun să fie utilizate niște bacterii speciale modificate genetic, scrie geneticliteracyproject.org.

Anul trecut, apicultorii din SUA au pierdut circa 40% din familiile sale de albine pe parcursul iernii din cauza bolilor, fiind cea mai mare pierdere din ultimii 13 de ani.

„Este pentru prima dată când cineva îmbunătățește sănătatea albinelor prin inginerie genetică”, a spus studentul absolvent și primul autor al acestui studiu, Sean Leonard.

Paraziții Varroa și virusul aripilor deformate sunt adesea depistate împreună. Acest lucru se datorează faptului că parazitarea păduchilor pe albine poate duce la răspândirea virusului, făcând, în același timp, albinele mai vulnerabile la agenții patogeni din mediu.

Pentru a soluționa fiecare problemă, oamenii de știință au modificat genetic specii de bacterii care trăiesc în intestinele albinelor și sunt o parte normală a microbiomului lor, de aceea sunt sigure pentru ele, însă periculoase pentru paraziții de albine.

În timpul experimentului, pulverizarea albinelor cu o soluție de bacterii a stimulat propriul microbiom și imunitatea. Deci, în comparație cu albinele martor (care nu au fost pulverizate cu bacterii), albinele tratate au avut un procent de supraviețuire cu 36,5% mai mare după infecția cu virusul deformării aripilor.

Totodată, păduchii Varroa care se hrăneau pe albinele tratate cu bacterii destinate combaterii acarienilor aveau aproximativ 70% mai multe șanse să moară în ziua a zecea, decât acarienii care se hrăneau cu albinele martor.

‹ adv ›

FOTO: ApiLink.ro

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›