Ambasadorul Marii Britanii în Moldova: Sper ca statul să nu mai fie capturat. Ar fi o catastrofă

Ambasadorul Marii Britanii în Moldova, Steven Fisher, speră că țara noastră nu va mai reveni la statutul de „stat capturat”, iar Guvernul își va realiza planul de acțiuni așa cum a fost prezentat. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Newsmaker.

Foto: Maxim Andreev, NewsMaker

Steven Fisher speră că situația în care Moldova a fost declarată stat capturat să nu se mai repete. „Aceasta ar fi o catastrofă pentru țară. Guvernul a făcut public planul de acțiuni. Noi așteptăm raportul care va fi după 100 de zile de guvernare. Planul este văzut ca bună o foaie de parcurs. Să vedem cum va fi realizat. Noi ne considerăm un prieten apropiat al Moldovei și, privind la perioada în care republica era capturată, sperăm că așa ceva nu se va repeta”.

În același timp, însă, diplomatul consideră că „reformele se realizează cu greu”, întotdeauna, indiferent de stat, iar Moldova nu este o excepțiea. „Adesea, cu cât mai mult durează încercările de a realiza reforma, cu atât mai dificil este. Până în luna iunie 2019, când la guvernare a venit un guvern nou, despre Moldova se vorbea, în general, ca despre „un stat capturat”. Importanța reformei din sistemul justiției este greu de supraestimat. În limba engleză este expresia: „Unde este dorință, acolo e și calea”. În acest caz, e nevoie nu doar de dorință, dar mai ales de voință politică, atunci va fi găsită și calea. Acum, situația în Moldova este de așa gen că după alegerile din luna februarie 2019, oricare guvern ar fi venit la guvernare, acțiunile sale vor fi apreciate în contextul voinței și capacității de a realiza această reformă a justiției și ținându-se cont de rezultatele ei”, a punctat Steven Fisher.

Însă, indiferent de viteza cu care sunt implementate reformele, Marea Britanie susține țara noastră, a subliniat ambasadorul Marii Britanii: „Sarcina noastră principală este să dezvoltăm cât mai bine posibil cooperarea dintre Marea Britanie și Moldova. Guvernul este deschis spre cooperare. Am avut întrevederi cu majoritatea miniștrilor, cu premierul, cu președintele țării. Sunt convins că noi avem oportunități pentru intensificcarea cooperării în comerț, educație, reforma în domeniul apărării. Marea Britanie va continua să colaboreze cu Moldova ca membru al diferitelor organizații internaționale. Împreună, noi facem și putem face multe”.


Pub