(video) Asigurările oferite de compania ce gestioneaza programul „Cetățenie prin investiții”

Reprezentantul „Henley&Partners”, compania care gestionează programul „Cetățenie prin investiții”, a declarat, într-o conferință de presă, că acesta este o metodă foarte bună de a obține o finanțare suplimentară la bugetul de stat și de a atrage investiții suplimentare. Din acest motiv, Guvernul de la Chișinău ar trebui să decidă asupra relansării acestui program, susține compania.

Potrivit lui Paddy Blewer, director relații cu publicul al companiei „Henley & Partners”, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului de Cetățenie prin Investiții, unii cetățeni nu au fost informați suficient despre acest program, iar acest lucru a provocat discuții controversate în societate. El a dat asigurări că Henley & Parteners are o experiență de 20 de ani în domeniu și dispune de un sistem riguros de verificare atât a solicitanților, cât și a banilor acestora.

Paddy Blewer a declarat că programul are patru proceduri de investigare și verificare a solicitanților de cetățenie prin investiție pentru a se asigura că „Moldova este protejată de potențiali actori criminali”. De asemenea, banii sunt transferați printr-un sistem de servicii financiare internațional prin care este verificată proveniența acestora.

„Acesta se referă la investigarea, verificarea tuturor datelor despre solicitantul de cetățenie. Apoi are loc o injectare a capitalului în Republica Moldova și în acest sens se planifică crearea unui fond național, care va putea fi utilizat pentru dezvoltarea infrastructurii, de exemplu”, a spus reprezentantul companiei.

Blewer a adus drept exemplu experiența altor state care au implementat cu succes acest program, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Malta, Cipru. „Există practici reușite unde aceste investiții au fost direcționate către infrastructuri strategice, întreprinderi noi, care ulterior, prin achitarea taxelor, generează venituri suplimentare în bugetul de stat”, a spus el.

Ce ține de moratoriul instituit de către Guvern asupra acestui program, reprezentantul „Henley & Partners” spune că nu a auzit până acum obiecții clare despre riscurile acestui program. „Suntem deschiși pentru comunicare cu Guvernul Republicii Moldova ca să înțelegem ce trebuie de făcut pentru a reporni programul”, a subliniat Blewer.

Moratoriul pe programul cetățeniei prin investiții expiră la 20 februarie. Acest a fost instituit în iulie 2019, de Guvernul Sandu, apoi a fost prelungit de către Guvernul Chicu.


Pub