Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Expiră moratoriul asupra acordării cetățeniei…

Expiră moratoriul asupra acordării cetățeniei prin investiție. Ce va face Guvernul mai departe?

Imagine-simbol

Moratoriul prelungit privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova în condițiile art.17 alin.(11) și (12) din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr.1024/2000 expiră la 20 februarie, iar Guvernul încă nu a decis ce va face în continuare.

Potrivit premierului Ion Chicu, o decizie în acest sens va fi luată vineri, iar opinia va fi anunțată luni.

„Am avut la mijlocul luni ianuarie o ședință cu colegii de la Ministerul Economiei și alte instituții implicate. Am dispus efectuarea unei analize suplimentare a efectelor fie a reluării acestei legi, fie a anulării ei. Și o soluție, și alta comportă mari riscuri financiare pentru țară. Riscurile și avantajele sunt egale”, a declarat șeful Executivului miercuri, 12 februarie, după ședința Cabinetului de miniștri.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris că în Parlament nu este înregistrată vreo inițiativă de extindere a moratoriului. El a anunțat că „vom insista în zilele următoare (la Comisia economie, la Biroul permanent al Parlamentului și în plen) pe anularea legii despre vinderea cetățeniei R. Moldova”.

Moratoriul de patru luni a intrat prima dată în vigoare la 23 august. Conform legii, acesta poate fi prelungit cu cel mult două luni.

În luna iunie, deputații ACUM și PSRM au votat abrogarea legii cetățeniei prin investiție doar în prima lectură.

Compania Henley & Partners, membră a consorțiului câștigător care se ocupă de implementarea acestuia, a precizat anterior, într-un comunicat de presă, că, de la debutul programului privind dobândirea cetățeniei prin investiție, opt persoane au primit cetățenia Republicii Moldova, iar dosarele a 34 de candidați sunt acum procesate.