Linkuri accesibilitate

Un nou dosar de corupție pe numele lui Viorel Morari. Acesta respinge toate acuzațiile


Viorel Morari
Viorel Morari

Procuratura Generală a inițiat încă un dosar pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Morari a fost deja audiat și recunoscut în calitate de bănuit de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”.

Un nou dosar de corupție pe numele lui Viorel Morari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct



Averea pe care acesta ar fi dobândit-o ilegal depășește 20 de milioane de lei. De cealaltă parte, Viorel Morari infirmă învinuirile care i se aduc și susține că acest dosar a fost pornit pentru a-l intimida.


Temei pentru inițierea unui nou dosar pe numele lui Viorel Morari au servit mai multe investigații jurnalistice în care se spune că fostul şef al procuraturii anticorupţie declară oficial venituri mult sub cele reale ale familiei şi rudelor sale. Nici măcar valoarea declarată a bunurilor nu este acoperită de venituri legale. Informația a fost confirmată în cadrul anchetei, a precizat procurorul general Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui, acțiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei lui Morari, dar și ale altor persoane apropiate, interpuse, inclusiv persoane juridice, aria de acțiune fiind transnațională. Este vizată o companie fondată de mama şi fratele lui Morari care, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea companiei mijloace financiare mult peste veniturile lor oficiale. Compania şi-a extins pe parcursul anilor activitatea fiind investite sume mult mai mari decât profiturile înregistrate, a explicat Stoianoglo.

Procurorii au mai constat că părinţii şi fratele lui Morari au procurat în ultimii ani mai multe imobile şi terenuri cu destinaţie agricolă sau pentru construcţii, bunuri ce depăşesc substanţial veniturile oficiale ale acestora, a precizat procurorul general:

„Totodată fostul şef al procuraturii anticorupţie împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă, la fel procuror, nu deţin cu drept de proprietate nici un bun imobil, inclusiv nici unul dintre automobilele pe care le-au folosit începând cu anul 2014 creându-se intenţionat aparenţa că ar fi cel mai sărăc şi modest procuror din ţară. Anterior ANI a efectuat un control al veniturilor şi proprietăţilor lui Viorel Morari, dar nu a constat careva nereguli deşi toate informaţiile prezentate de SIS şi Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor indicau contrariul. Informaţiile acestor două structuri au fost examinate prioritar confirmându-se bănuiala cu privire la infracțiunile de îmbogățire ilicită şi spălare de bani.”


Membrii familiei lui Morari sunt şi ei cercetaţi penal pentru spălare de bani, a precizat Stoianoglo. Iar bunurile infracționale ar urma să fie sechestrate pe durata anchetei. Viorel Morari este vizat și în alte câteva procese penale, gestionate de Procuratura Generală, detalii despre care vor fi oferite mai târziu pentru a nu prejudicia mersul anchetei, a declarat Procurorul general.

Avocatul fostului procuror şef anticorupţie Vasile Foltea spune că Viorel Morari respinge toate acuzaţiile care îi sunt aduse calificându-le drept o modalitate de intimidare și de a pune presiune asupra rudelor sale.

Morari se află acum în arest preventiv fiind cercetat într-un alt dosar în care este bănuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea urmăririi penale. La o lună de la iniţierea acestui dosar Procuratura Generală a anunţat azi că a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală. Potrivit Procuraturii, Morari ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere prin care fostl lider al PDM solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios. Morari a înregistrat plângerea contrar prevederilor legale, în baza ei a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Iar toate plângerile depuse de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de Procuratura Anticorupție ca fiind false și calomnioase, fără a verifica faptele prezentate de acesta. Astfel, Morari ar fi încercat să-l protejeze pe Plahotniuc şi oameni din anturajul acestuia de implicare, în calitate de bănuiți, în mai multe dosare legate de frauda bancară, a precizat procurorul general Alexandr Stoianoglo:

Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo


„Scopul principal al acestor acţiuni la constituit interesul fostului şef al procuraturii anticorupţie de a-şi menţine susţinerea politică şi protectoare din partea liderului PD cu care se cunoştea personal. Cel din urmă era în conflict cu Veaceslav Platon… Este important de menţionat că deşi în toamna anului 2016 Procuratura Anticorupţie dispunea de informaţii concrete privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc şi a anturajului său în furtul miliardului, numitul nu a fost audiat niciodată ca pretins făptuitor implicat în această crimă fiind protejat şi lăsat să părăsească nestingherit să părăsească ţara în vara anului 2019.”

Viorel Morari a respins anterior acuzaţiile ce i se aduc în primul dosar legând pornirea acestuia de faptul că a reluat înainte de a fi demis ancheta în cazul pretinsei finanţări din străinătate a PSRM. Totuşi Morari a recunoscut nu o singură dată că dacă procurorii şi-ar fi exercitat cu strictețe obligațiunile de serviciu în investigarea fraudei bancare ar fi fost demiși în cazul în care îl învinuiau pe Vladimir Plahotniuc când acesta deţinea frâiele puterii.

Viorel Morari a fost reținut pe 10 ianuarie, ulterior plasat în arest preventiv. La 23 ianuarie Consiliului Superior al Procurorilor a aprobat suspendarea lui Viorel Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție pe durata cercetării penale a acestuia. După suspendarea lui Morari mai mulţi procurori care au gestionat în ultimele luni mai multe dosare de rezonanță şi-au dat demisia. Unii experţi spuneau anterior că aceştia ar fi fost somaţi să plece din sistem, iar procurorul general Alexandr Stoianoglo a spus miercuri că de fapt sistemul de autopurifică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG