(video) Deputații din Primul Parlament cer demisia ministrului de externe: „Dodon are drept scop lichidarea independenței Republicii Moldova”

imagine
Foto: ipn.md

Deputații din Primul Parlament cer demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, după declarațiile făcute de acesta privind rolul armatei ruse în războiul din 1992 de la Nistru, care a afirmat că intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut doar scopuri pașnice de oprire a războiului. Aceste afirmații au provocat multe critici în spațiul public, dar și critica din partea unor reprezentanți politici.

Vinovăția Federației Ruse în declanșarea agresiunii asupra Republicii Moldova a fost ulterior demonstrată prin condamnarea Moscovei la CEDO, în cazul Iliei Ilașcu. Mai mult ca atât, rezoluția summitului de la Istanbul din 18 și 19 noiembrie 1999 obliga Rusia să-și retragă până la 1 ianuarie 2003 forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova. Moscova nu doar că a ignorat rezoluția, dar a ocupat peninsula Crimeea, declanșând între timp și un război hibrid de ocupație a unor teritorii străine.

Nicu Popescu a numit războiul din 1992 ca fiind război civil, iar ministrul de externe susține că „războiul a fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană”, iar Federația Rusă a intervenit cu scopul de „a opri vărsările de sânge”.

„Calificăm aceste declarații ca pe un preludiu de federalizare a Republicii Moldova. De la formarea Alianței Kozak, ACUM-PSRM din vara anului 2019, sub acest scut, în Republica Moldova s-a produs o reacaparare a instituțiilor de stat și Vladimir Plahotniuc a fost înlocuit cu Igor Dodon, reprezentantul și avocatul deschis al Rusiei la Chișinău”, a spus în declarație expertul în drept constituțional Alexandru Arseni, deputat în Primul Parlament.

Fostul deputat Anatol Țăranu a menționat: „Credem că tot ce face președintele Dodon și echipa lui este ațâțarea unui nou război, care are drept scop lichidarea independenței Republicii Moldova”.

Fostul deputat Alexandru Arseni a precizat că dacă Crimeea a fost anexată cu ajutorul „oamenilor verzi”, în Republica Moldova războiul hibrid se dă prin „oamenii roșii” din partidul lui Dodon. „Așa-numitul «pericol românesc» este cozul propagandei rusești prin care își justifică intervenția militară în Republica Moldova”, a menționat fostul deputat.

Declarație lui Ciocoi au provocat multe critici, iar veteranii de război au calificat-o drept una „diabolică”, numindu-l pe ministrul de externe „trădător”.

În acest sens, s-au expus și unele persoane politice. Deputata PAS Doina Gherman a adăugat că declarația ministrului de externe este o lipsă totală de respect față de participanții la acest război. Mai multe detalii puteți vedea AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente