Volvo și Geely se gândesc să coaguleze complet

Volvo Car AB și Geely Automobile Holdings Limited anunţă printr-un comunicat similar că au în vedere combinarea afacerilor lor pentru a crea un grup global puternic, care să accelereze sinergiile financiare și tehnologice între cele două companii. Aceasta ar fi o combinație între două companii puternice.

Combinația considerată ar avea scara, cunoștințele și resursele pentru a fi lider în transformarea continuă a industriei auto. Combinația ar păstra identitatea distinctă a fiecăreia dintre mărcile Volvo, Geely, Lynk & Co și Polestar.

O companie combinată ar avea acces la piața de capital global prin Hong Kong și cu intenția de a face listă ulterior și la Stockholm. Volvo Cars și Geely vor crea un grup de lucru comun pentru a pregăti o propunere comisiilor respective.

“O combinație dintre cele două companii ar avea ca rezultat un grup global puternic. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Hakan Samuelsson (liderul grupului de lucru format în acest sens), președinte și CEO al Volvo Cars, pentru a investiga în continuare această oportunitate cu scopul de a consolida sinergiile din cadrul grupului, menținând în același timp avantajul competitiv și integritatea fiecărei mărci individuale”, a declarat Li Shufu, președinte al Grupului Geely Holding.

O tranzacție ar fi efectuată în conformitate cu Regulile care reglementează listarea valorilor mobiliare la Bursa de valori din Hong Kong Limited și va fi supusă unor termeni și condiții convenite reciproc, aprobări ale consiliilor și acționarilor respectivi ai Geely și Volvo Cars, aprobări de reglementare și condițiile prevalente ale pieței.

De la data acestui anunț nu a fost format un calendar concret sau planuri detaliate ale tranzacției propuse. Companiile vor face anunțuri suplimentare în legătură cu aceste planuri, dacă și când va fi necesarul.

De menţionat că gigantul chinez Zhejiang Geely Holding Group este proprietarul Geely Automobile şi a mărcii suedeze Volvo Cars din anul 2010 (chiar dacă au un singur proprietar, cele două părţi sunt din punct de vedere juridic încă diferite) şi mai deţine 9.69% din Daimler AG, pe lângă Lotus Cars, London Electric Vehicle Company (LEVC) şi brandurile deţinute în comun cu Volvo: Lynk & Co și Polestar. Anterior, din 1999 a devenit parte a grupului Premier Automotive Group (PAG) conceput de Ford Motor Company, care includea pe atunci şi mărcile Jaguar, Land Rover şi Aston Martin.

Potrivit rezultatelor vânzărilor pentru anul 2019, doar marca Geely a reușit să vândă aproximativ 1.36 milioane de vehicule pe piața globală, o cifră care a ajuns a fi cu 9% mai mică decât în ​​2018. De cealaltă parte, vânzările Volvo au crescut la peste 705 mii de mașini, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 10%. Acum, cei de la Geely se gândesc la o fuziune completă cu compania pe care a cumpărat-o în urmă cu 10 ani pentru a-şi uni forţele financiare şi tehnologice.

Dacă se va reuşi această coagulare prin căderea de acord a acţionarilor şi comisiilor de specialitate, compania care va fi formată va avea avantaje financiare suplimentare: va putea fi tranzacționată atât la Bursa de Valori din Hong Kong cât și, ulterior, eventual la cea de la Stockholm. Interesant este că înainte de publicarea anunţului de mai sus, acțiunile Geely la bursa din Hong Kong au devenit mai scumpe cu 1.5%, iar capitalizarea companiei a depășit 124 miliarde de dolari locali (aproximativ echivalentul a 16 miliarde de dolari americani).

Principala piață pentru Geely este China: anul trecut, marca a vândut acolo 1.220.832 de mașini (-12%), poziţionând-o într-un top lideri la capitolul vânzări pe o a patra poziţie. Marca Lynk & Co a obținut rezultate relativ bune în China: 128.066 de mașini vândute și o creștere de 6.4%, în timp ce realizările Volvo au constituit +22.6% sau 131.946 de automobile. De cealaltă parte, pentru suedezi, piața principală este în continuare Europa. Anul trecut, mașinile mărcii s-au vândut aici într-un număr de peste 340 de mii de unităţi (+7.2% faţă de 2018). Activităţile Lynk & Co urmează să înceapă, iar marca Geely nu este încă prezentă în zonă.

Volvo și Geely folosesc acum tehnologii comune, inclusiv platformele CMA (Compact Modular Architecture) și SPA (Scalable Product Architecture). În plus, procesul de fuziune într-o singură divizie pentru dezvoltarea motoarelor cu ardere internă a început deja. Se preconizează că fuziunea despre care s-a anunţat că se doreşte a fi întreprinsă îi va permite Geely să își promoveze mărcile sale în Europa, iar Volvo să obţină în schimb mai mult acces la uzinele din China.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise