Secretarul general al Consiliului Europei vine la Chișinău. Ciocoi: „Cu certitudine, va trebui să demonstrăm că suntem un partener credibil”

Șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate și angajații Ministerului de Externe s-au convocat astăzi la Colegiul lărgit al instituției. Aceștia au discutat despre prioritățile politicii externe, relațiile cu România, Ucraina, Uniunea Europeană și Rusia.

Foto: captură

„Este esențial ca în relațiile cu România, cu care avem o relație specială, să continuăm realizarea înțelegerilor în interesele prioritare ale cetățenilor”, a declarat ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, în debutul ședinței.

„În aprilie se împlinesc 10 ani de la semnarea Acordului de cooperare cu România. Ne dorim ca acest parteneriat să fie dezvoltat în continuare. Nu avem subiecte de contradicție cu România, chiar dacă ei trec printr-o situație internă mai dificilă acum, le dorim să treacă peste această situație”, a spus și șeful statului, Igor Dodon, prezent la eveniment.

Potrivit oficialilor, „o politică externă echilibrată, în interesul cetățenilor” rămâne a fi prioritatea diplomației moldovenești.

„Relațiile moldo-ruse au cunoscut o dinamizare a dialogului în ultimele luni și vom căuta să dezvoltăm o relație pragmatică cu acest partener strategic. Cooperarea cu Consiliului Europei este prioritară și crucială în promovarea și realizarea reformei Justiției. Secretarul general al Consiliului Europei a confirmat o vizită în Republica Moldova și, cu siguranță, va trebui să demonstrăm că suntem un partener credibil al acestei organizații europene”, a adăugat Aureliu Ciocoi.

Potrivit ministrului, Colegiul lărgit al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene nu s-a întrunit în ședință timp de 10 ani.


Pub