OMS a anunţat denumirea oficială a noului coronavirus. Bilanțul a crescut alarmant

Noul coronavirus se va numi oficial “Covid-19”, a anunţat marţi, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: Pro TV

Veștile despre coronavirus sunt îngrijorătoare: într-o singură zi, peste 100 de oameni au murit în provincia chineză Hubei, unde se află Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus.

Oficial, bilanțul total al deceselor în China a ajuns la 1.016, cu încă două întregistrate în Filipine, respectiv Hong Kong.

Pe glob, numărul total al cazurilor de infectare se apropie de 43.000.

Ce se întâmplă pe nava Diamond Princess

Bilanțul îmbolnăvirilor la bordul vasului în carantină din Japonia, unde se află și 17 români, a ajuns la 135 de cazuri confirmate.

Pachebotul Diamond Princess, cu peste 3.500 de pasageri și membri ai echipajului la bord, este în carantină de o săptămână în portul japonez Yokohama.

Marți dimineaţă, zeci de echipaje de salvare însoțite de militari şi-au făcut apariţia pe pontonul care leagă pachebotul de restul lumii - cel mai probabil pentru a prelua alţi pasageri infectaţi.

Gay Courter, pasager Diamond Princess:Trebuie să fie 40 sau mai multe ambulanţe şi maşini de intervenţie, câteva vehicule militare. Au adus autospeciale de pompieri, aliniate lângă pasarela prin care oamenii sunt duşi la ambulanţe.”

Câteva zeci de membri ai echipajului, de naţionalitate indiană, au cerut guvernului lor să facă demersuri pentru a-i aduce acasă. Şi pasagerii în carantină sunt nemulţumiţi că trebuie să rămână la bordul navei.

Gay Courter, pasager Diamond Princess: „Specialişti de la nivel înalt ne-au spus că e o idee nebunească să ţii în carantină oameni sănătoşi alături de bolnavi, aşa ceva nu se face. Acum, chiar dacă suntem izolaţi aici în cabină, nu am fost testaţi.”

Rebecca Frasure e unul dintre cetăţenii americani testaţi pozitiv cu noul virus. A fost preluată de medici în urmă cu câteva zile şi internată într-un spital japonez, în timp ce soţul ei a rămas pe navă. Cei doi încearcă să facă faţă situaţiei, dar teama şi reacţiile negative îi afectează mai mult ca virusul.

Kent Frasure, american aflat în carantină pe navă: „Chiar astăzi am primit un mesaj de la cineva care-mi spunea “Nu te întoarce acasă”

Rebecca Frasure, americancă aflată în carantină în spital: „Am primit câteva mesaje de-a dreptul ameninţătoare. Oamenii pot fi uneori chiar răutăcioşi.”

Mai multe nave de croazieră au întâmpinat probleme

Alte nave de croazieră întâmpină probleme să găsească porturi unde pot acosta. Pachebotul Holland America, pe care sunt peste 2.250 de pasageri, a fost respins până acum de patru ţări, Thailanda și Coreea de Sud fiind ultimele dintre acestea.

David și soția lui, Judy, s-au îmbarcat în Singapore, pe 16 ianuarie. Sperau că au pornit într-o croazieră de vis. Însă pe 1 februarie, vasul a acostat în Hong Kong, orașul care încearcă să oprească rapandirea coronavirusului. Pasagerii au petrecut o zi pe țărm și noii pasageri s-au îmbarcat. Însă la următoarea oprire, Manilla, vasului nu i s-a permis acostarea. A urmat apoi o nouă interdicție, în Taiwan.

Matt Rivers, corespondent CNN: „La fel și în Japonia... Toate porturile în care vasul urma să acosteze după 1 februarie i-au refuzat accesul. De fiecare dată autoritățile au spus că vor să evite orice risc de răspândire a virusului, deși niciun caz de infectare n-a fost confirmat la bord.”

Coronavirusul s-ar putea transmite prin conductele de canalizare

În Hong Kong, zeci de locatari dintr-un bloc cu 30 de etaje au fost evacuați și plasați în carantină, după ce doi dintre aceștia - care stau la etaje diferite - au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus. Autorităţile medicale suspectează că virusul s-ar fi putut transmite prin conductele de canalizare.


Pub