Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Nu sunteți la odihnă în…

„Nu sunteți la odihnă în afara țării sau la sanatoriu”. Reacții la replica lui Dodon către ambasadorii R. Moldova

„Funcția de ambasador nu este de a trimite pe cineva la pensie la odihnă în afara țării, la sanatoriu sau la un loc mai călduț”. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul ședinței Colegiului lărgit al Ministerului de Externe. Acesta a mai susținut că ambasadorii care nu se isprăvesc ar trebui să fie rechemați din fucție.

„Împreună cu domnul prim-ministru, conducerea de vârf a țării am luat decizia să promovăm în afara țării misiunile diplomatice în primul rând profesioniști. Funcția de ambasador nu este de a trimite pe cineva la pensie la odihnă în afara țării sau la sanatoriu, cum era la noi anterior, la un loc mai călduț. Dacă e să facem o analiză care sunt rezultatele fiecării amabasade la schimburile comerciale, activități bilaterale, atragerea investițiilor, o să vedeți care vor fi rezultatele. Dacă să punem un indicator pentru fiecare ambasadă câți investitori a atras în R. Moldova și care este dinamica schimbului comercial o să vedeți că nu toți o să aibă cu ce să se laude”, a declarat Dodon.

Totodată, Dodon a mai spus că amabasodorii care nu se isprăvesc, trebuie rechemați din funcție.

„Ei ridică salarii din contul cetățenilor și noi așteptăm de la ei rezultate concrete. Cei care nu se isprăvesc cu obligațiunile sale, nu atrag investitori străini, nu promovează imaginea Republicii Moldova în afara țării, trebuie rechemați”, susținut Dodon.

Acesta a recomandat ambasadorilor să fie mai activi, să ceară de la prim-ministru, de la președinte, de la Camera de Comerț și Industire dar și de la miniștri să fie organizate foruri bilaterale pentru atragerea investitorilor.

„Dacă o ambasadă pentru care noi cheltuim milioane de lei pe an, nu aduce niciun macar un investitor sau nu face activități care să sporească imaginea țării, atunci despre ce vorbim? Cu ce ne ocupăm?”, a spus Dodon.

Cu o reacție în acest sens a venit expertul economic și coordonator de proiecte la Centrul Analitic Independent Expert Grup, Dionis Cenușă. Acesta susține că înainte de a veni cu „atacuri generaliste” la adresa ambasadorilor, ar fi necesar să fie facută o evaluare internă de catre Ministerul Afacerilor Externe. De altfel, potrivit lui Cenușă, nu este „deloc clar cât de justificat este comentariul Președintelui conform căruia ambasadorii s-ar simți/comporta ca fiind trimiși la pensie sau la sanatoriu in străinătate”. 

„Este important ca ambasadele să-și facă bine treaba, adică să promoveze interesele țării peste hotare. O întrebare practică ține de diplomația economică în sine. Există așa ceva in misiunile diplomatice moldovenești, dar la mod practic? Cum are loc atragerea investițiilor ți stimularea contactelor economice? Vreo metodologie, ghid sau altceva care să puncteze pași concreți și criterii de evaluare a performanței? Din acest motiv, orice critică a președintelui Dodon nu iși are rostul. Iar efectul este invers celui de a motiva – intimidare. Președintele uită de faptul ca atunci când guverna cu Blocul ACUM era determinat sa împartă ambasadele pe principiu politic și deloc profesional. Dacă s-ar pune accent cu adevărat pe pregatirea profesională, atunci în fruntea ambasadelor nu ar fi numite persoane loiale partidului de la guvernare, ci tării si cetățenilor”, a comentat Dionis Cenușă.

Contactat de Ziarul de Gardă, fostul ambasador al R. Moldova în Austria și Slovacia, Andrei Popov, a susținut că din 2010 nu se mai practică numirea pe criterii politice a ambasadorilor.

„În ultimii 10 ani de zile a fost depășită această practică. Din 2010, majoritatea ambasadorilor au fost numiți din sistemul diplomatic. La sfârșitul anilor ’90 era o practică precum mulți foști politicieni erau numiți ambasadori. În prezent, din circa 35 de șefi de misiuni diplomatice a R. Moldova cei care vin din afara sistemului diplomatic sunt excepții, doar vreo două – trei persoane. Din anul 2010, s-a insistat ca să se revină la normalitate și ca majoritatea statelor vitale R. Moldova să aibă un corp ambasadorial formați din diplomați de carieră. Începând cu anul 2010 s-a promovat trimiterea în ambasade a diplomaților nu pe criterii politice. Privind acum ambasadele și ambasadorii R. Moldova, doar trei ambasadori nu au activat anterior în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. De altfel, aceștia trei au fost numiți prin decretul președintelui Dodon. Restul ambasadorilor sunt diplomați de carieră”, a susținut Andrei Popov.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, R. Moldova are 35 de ambasadori acreditați în străinătate.