Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Solicitarea unui deputat către…

DOC Solicitarea unui deputat către șeful interimar al PA cu privire la dosarul privind finanțarea PSRM

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a formulat și semnat un document prin care îi solicită procurorului-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, detalii despre dosarul penal redeschis cu privire la finanțarea din exterior a Partidului Socialiștilor (PSRM).

„Solicităm să ne informați cu referință la mersul anchetei de la repornirea acesteia, cu indicarea dacă au fot interogați martori și dacă sunt persoane puse sub învinuire, precum și să ne comunicați despre detalii relevante în baza cărora ancheta a avansat până la etapa actuală. Solicităm să informați Parlamentul conform prezentei interpelări pe marginea acestui dosar, în termenii și conform legislației în vigoare”, scrie în solicitarea făcute de Slusari.

Deocamdată, reprezentanții PA nu au emis nicio reacție.

În decembrie 2019, șeful suspendat al PA, Viorel Morari, a emis o ordonanță privind conexarea procesului penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.

Tot atunci, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.

Operaţiunea Bahamas”

Anterior, jurnaliştii de investigaţie au dezvăluit o schemă prin care la PSRM ajungeau bani din zone off-shore sau de la persoane dubioase. Rise Moldova a scris că PSRM ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniţi dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă. Compania a făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidenţiale, prin intermediul „Exclusiv Media”.

În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului şi sponsori ai acestuia. Deşi provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore şi firma lui Furculiţă a fost redactat în rusă şi engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a Federaţiei Rus. PSRM a beneficiat constant de donaţii generoase din partea angajaţilor Exclusiv Media. Aceştia au donat, spre exemplu, aproximativ câte 85.000 de lei în cadrul campaniei electorale din 2014.