Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul în care figurează foștii…

Dosarul în care figurează foștii comuniști Grigorciuc și Petrenco va fi rejudecat

Dosarul „grupului Petrenco” va fi expediat spre rejudecare către Curtea de Apel Chișinău. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis marți, 11 februarie, recursurile depuse de reprezentanții „grupului Petrenco” și a casat decizia.

Conform informațiilor de pe site-ul CSJ, pronunțarea integrală va fi la 11 martie curent.

„După reacții la nivel internațional, declarațiile la APCE, decizia guvernului german de a recunoaște cazul ca fiind politic, rapoartele Departamentului de Stat al SUA și, în sfârșit, fuga lui Plahotniuc din țară, ar fi trebuit să existe o achitare, dar judecătorii CSJ au decis să joace fotbal aruncând mingea înapoi către instanța de apel. Nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea nici pentru condamnare, nici pentru achitare. Procurorii continuă să insiste asupra condamnării, considerându-ne organizatorii dezordinilor în masă. Sunt convins că guvernarea de astăzi ar putea pune punct, dar a decis să lase trei puncte de suspensie”, a reacționat Grigore Petrenco, el aflându-se de câțiva ani peste hotare.

În decembrie 2019, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, afirma că unele dosare politice, printre care cel în care figurează Petrenco, ar putea fi revizuite.

În iunie 2017, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, fostul deputat Grigore Petrenco a fost condamnat la patru ani și șase luni de detenție cu suspendarea pedepsei pentru un termen de patru ani. Atunci, pedepse cu suspendare au primit și alți participanți la protestele antiguvernamentale din 6 septembrie 2015, desfășurate în perimetrul sediului Procuraturii Generale.

După pronunțarea sentinței, Petrenco a declarat că judecătorii au demonstrat că „îndeplinesc comenzi politice” și că hotărârea reprezintă o răfuială personală a liderului PDM de atunci, Vlad Plahotniuc, precum și o încercare de lichidare a forțelor de opoziție.

În martie 2019, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanțe.

În dosarul „grupului Petrenco” figurează Grigore Petrenco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Alexandru Roșco, Andrei Druzi, Sergiu Ivanciuc și Iurii Cudinov.