Ursula von der Leyen – femeia care stă în fruntea Europei

PE SCURT

A fost femeia care a stat în fruntea Ministerului Apărării din Germania, înainte să decidă să stea în fruntea continentului european. Ursula von der Leyen este prima femeie care a ajuns să conducă Comisia Europeană.

Criticii o descriau drept un lup singuratic, plin de energie care mișcă lucrurile.

PE LUNG

Un liberal în haine conservatoare sau un matriah autoritar? Cine este, de fapt, prima președintă a Consiliului Europei? Mentorul ei este Angela Merkel, dar cu toate acestea, Leyen, spre deosebire de cancelarul german, nu evită să abordeze subiecte controversate și să-și expună punctul de vedere, scrie The Guardian.

Născută în octombrie 1958,  într-o familie cu șapte copii, Ursula Gertrud von der Leyen și-a petrecut primii 13 ani la Bruxelles. Tatăl ei a fost unul dintre primii funcționari publici europeni. Fiind premier în Saxonia Inferioară, tatăl ei, Ernst Albrecht, a devenit o figură importantă care a stat în fruntea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și activist principal în mișcarea verde, care s-a opus deschiderii unui depozit de deșeuri nucleare în regiune. Cariera tatălui i-a permis Ursulei o educație internațională.

A studiat economia la Universitatea din Göttingen. Însă, la sfârșitul anilor `70, tatăl ei a fost informat că familia sa ar putea fi o țintă potențială a Fracțiunii Armatei Roșii, un grup terorist. Atunci, el a decis că fiica lui trebuie să-și schimbe urgent universitatea.

„Așa și am ajuns în Marea Britanie. M-am bucurat de Londra și de posibilitățile pe care mi le oferea. Acest oraș mi se părea absolut fascinant, mai ales pentru că eu veneam dintr-o Germanie mohorâtă. Pentru mine, Londra a fost simbolul modernității și libertății. Și acum mai păstrez libertatea interioară pe care am dobândit-o acolo. Iar cel mai important lucru pe care l-am învățat este că diferite culturi se pot înțelege și lucra perfect împreună”, a declarat Von der Leyen într-un interviu oferit săptămânalului Zeit.

A studiat medicina, iar după absolvire a lucrat ca medic asistent la o clinică de femei din Hanovra.

În anul 1990 intră în rândurile Uniunii Creștin-Democrate. În aceeași zi, tatăl său a demisionat din funcția de prim-ministru, permițându-i fiicei sale să se lanseze în politică. Astfel, au trecut 29 de ani de când Leyer este în politica germană. „Are extrem de multă energie”, a declarat Daniel Goffart, corespondent politic pentru revista Focus, care i-a scris biografia în 2015. „Acest lucru poate fi observat în momentele în care a luptat pentru a moderniza viziunea partidului asupra rolului familiei”, spunea corespondentul.

Ea a ocupat funcția de ministră a Familiei. Sub supravegherea sa, Germania a introdus o lege care garantează fiecărui copil de peste 12 luni un loc la un centru de zi și un sistem de concediu pentru creșterea copilului care include cel puțin două luni de concediu plătit pentru tați. Pentru aceasta s-a bucurat de multă încurajare din partea oamenilor. Însă, rating-ul ei de popularitate a scăzut dramatic după ce a propus un proiect de lege prin care internetul putea fi blocat, asta pentru a nu permite răspândirea pornografiei infantile. Mulți au fost cei care au catalogat această propunere drept cenzură. În acea perioadă, internauții au poreclit-o „Zensursula” (un ciudat care voia să protejeze tinerii din Germania de partea neagră a internetului).

Când, în 2013, a devenit prima femeie în fruntea Ministerului Apărării din Germania, subalternii ei, în cea mai mare parte bărbați, au poreclit-o „Flinten-Uschi” (o caricatură a femeii-șef).

Căsătorită din 1986 cu un medic, Heiko, și mamă a șapte copii, von der Leyen a reușit să-și contruiască o carieră de succes și o familie frumoasă. Însă, toate acestea s-au făcut cu prețul popularității în cadrul partidului său, spun unii. „În loc să participe la festivitățile de vară organizate de partid, ea prefera să-și petreacă weekend-uri cu copiii, la casa de familie din Beinhorn lângă Hanovra”, spunea biograful ei Goffart.

Criticii ei spuneau că Ursula are o reputație de lup singuratic, care reușește să atragă privirile oamenilor și să apară pe primele pagini ale revistelor, însă, ea este lipsită de darul de promova echipele cu care lucrează.

La 16 iulie 2019, Ursula von der Leyen a fost aleasă noua președintă a Comisiei Europene cu 383 de voturi în Parlamentul European, obținând doar 9 voturi peste limita minimă de 374. „Este o responsabilitate mare și munca mea începe acum. Așa că, haideți să lucrăm împreună, constructiv”, a declarat ea.

Ursula este o luptătoare aprigă pentru schimbările climatice, care devin tot mai tangibile. „Este datoria nobilă a omenirii să păstreze pământul sănătos și să nu mai piardă atât de mult timp”, spunea ea.

Comisia Europeană este o instituție a Uniunii Europene, responsabilă cu întocmirea propunerilor legislative, punerea în aplicare a deciziilor, respectarea tratatelor UE și de gestionarea activității curente a UE. Comisarii depun un jurământ la Curtea Europeană de Justiție din orașul Luxemburg, făgăduind să respecte tratatele și să fie complet independenți în îndeplinirea îndatoririlor lor în timpul mandatului.

Comisia funcționează ca un cabinet de guvernământ, format din 28 de membri (informali cunoscuți sub denumirea de „comisari”). Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie, iar aceștia au obligația de a reprezenta interesele comune ale UE și nu interesele naționale ale statului din care face parte. Unul dintre cei 28 este președintele Comisiei care este propus de Consiliul European și ales de Parlamentul European. Consiliul Uniunii Europene nominalizează apoi ceilalți 27 de membri ai Comisiei, de comun acord cu președintele nominalizat, iar ulterior cei 28 de membri, ca un singur corp, sunt supuși votului de investitură a Parlamentului European. Actuala Comisie este Comisia Juncker, care a preluat funcția la sfârșitul anului 2014, ca urmare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2014.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.