Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

11 Feb. 2020 / 10:08

Ghizii din turism ar putea activa în baza patentei de întreprinzător

Ghizii din turism şi pensiunile rurale ar putea avea posibilitate să activeze în bază patentei de întreprinzător. Un proiect de lege ce vine să faciliteze activitatea în turism la sate a fost depus la Guvern de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Potrivit experţilor, acest lucru va stimula dezvoltarea turismului, prin atragerea mai multor turişti străini, relatează Mesager.

„Noi avem cca 100 de ghizi, ei nu activează, se tem sa activeze în baza contractului cum este acum este destul de dificil revine cam 60 de procente din costul serviciului. Având acesta patentă el ar plăti pe luna 300 de lei şi activează fără să vină FISC-ul să-l întrebe, sau alte structuri care verifică şi penalizează”, a spus Victor Ciobanu, consultant principal, Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Din 4 milioane 300 de mii de vizitatori, care ne-au vizitat ţara in 2018, în hoteluri şi structurile de cazare din Moldova oficial au fost înregistrate doar 160 de mii de cazări, ceea ce este un număr infim raportat la numărul total al turiştilor. De aceea, se considera ca oferirea patentei de întreprinzător ar da posibilitate mai multor antreprenori sa dezvolte activităţi în acest domeniu.

„Până în 2011 a existat patenta de întreprinzător care permitea ca în casele rurale să primeşti până la şapte persoane, fiind scoase persoanele care au fost obişnuite să practice acesta activitate nu li s-a oferit nicio alternativa, marea majoritate fie s-a dezamăgit şi practică alte activităţi. În localităţile rurale în care fiecare gospodar are doua trei case şi în mod normal ar putea să facă conversia din casa de locuit intr-un spaţiu care poate fi comercializat sau arendat pentru cazare”, a precizat Viorel Miron, preşedinte, Asociaţia de Dezvoltare a Turismului.

„Cum nu ne recomandă nimeni, deci noi, pur şi simplu, nu suntem în lista ţărilor sigure de a fi vizitate la nivel european. Iată aceştia cam vor fi următorii paşi să fim apreciaţi în următorii ani la nivel european şi de talie mondiala”, a spus Sergiu Manea, preşedinte APIT.

Şi reprezentanţii companiilor vinicole spun că dezvoltarea turismului ar contribui la promovarea vinurilor moldoveneşti, însă pentru aceasta este nevoie de elaborarea unei strategii, cu implicarea autorităţilor publice locale.

„Dacă în 2016 am profitat de 50 de mii de turişti, atunci anul trecut puţin nu ne-a ajuns să trecem cifra de 100 de mii, lucru care arată că interesul este şi mai mult interesul este nu doar la o destinaţie concreta. În realitate, noi depindem unul de altul, turistul nu vine doar de a vizita un singur punct, un singur local, el vine pe câteva zile pentru asta noi trebuie sa creăm condiţii de a vizita, de a caza, drumuri”, a menţionat Denis Şova, reprezentant, companie vinicolă.

În 2018, prin intermediul agenţiilor de turism ţara noastră a fost vizitată de puţin peste 20 de mii de turişti străini.

Comentarii