‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGreen Apis Nord și Green Apis Sud - primele cooperative apicole din Republica Moldova

Green Apis Nord și Green Apis Sud – primele cooperative apicole din Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Zece apicultori din țară și-au unit forțele și au creat două cooperative: Green Apis Nord și Green Apis Sud. Acest lucru a fost posibil grație suportului Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova (PEDAM), implementat de Organizația neguvernamentală și non-politică Green Nations.

Apicultorii moldoveni s-au ghidat de experiența colegilor lor de breaslă din statele europene, care au reușit să înregistreze rezultate semnificative. „Activând în comun îți poți atinge mult mai ușor scopurile”, – aceasta este concluzia la care au ajuns membrii noilor cooperative.

Cele două cooperative includ apicultori din 7 raioane ale țării. Green Apis Nord, formată din 5 membri, își va axa activitatea pe procesarea mierii. Membrii cooperativei și-au mai propus să promoveze consumul de miere pe piața internă și să ofere instruiri în apicultură persoanelor cu necesități speciale.

„Am învățat unii de la alții apicultura, așa că lansarea cooperativei a fost ceva firesc, ceva ce trebuia să se întâmple. De fapt, atunci când ne-au fost prezentate oportunitățile PEDAM, dar și alte avantaje ale cooperării, nu am  ezitat prea mult. Suntem mulțumiți că vom putea activa în mod transparent și vom avea posibilitatea să beneficiem de suportul acordat în cadrul diverselor proiecte, cum ar fi MAC-P sau Livada Moldovei. În total avem circa o mie de familii de albine, dorim, însă, să majorăm numărul lor până la 2500. Am vrea să creăm centre de instruire pentru copiii din școli și de la grădinițe pentru a le demonstra acestora cum se dezvoltă albinele și cum se produce mierea”, a menționat Veneamin Culeac, președintele Green Apis Nord.

Green Apis Sud își propune să se ocupe preponderent cu producerea mătcilor de albine. Cu suportul Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova cooperativa va desfășura și cursuri de instruire în apicultură pentru persoanele cu necesități speciale, pentru foștii deținuți și pentru tinerii ce doresc să-și lanseze o afacere în apicultură.

„De unul singur este destul de greu să-ți atingi obiectivele propuse. De fapt, noi, cei 5 apicultori, ne cunoaștem de mai mult timp, însă Programul PEDAM ne-a stimulat să ne înregistrăm oficial asociația și să lucrăm împreună. Consolidându-ne puterile ne va fi mult mai ușor să dezvoltăm afacerile. În plus, am obținut și avantajul de a fi eligibili pentru diverse granturi. Noi vom fi primii apicultori ce vor putea beneficia de suportul MAC-P. Cooperativa Green Apis Sud are 12 locații printre care Comrat, Cimișlia, Basarabeasca, Ialoveni, unde sunt amplasați stupi cu circa 2 mii de familii de albine. Pe viitor planificăm să sporim numărul lor până la 3 mii. Ne dorim să dezvoltăm domeniul de creștere a mătcilor de albine, antrenând în această activitate oamenii cu nevoi speciale: pe cei în scaun cu rotile și pe cei ce suferă de hipoacuzie. Îi vom instrui, ulterior îi vom angaja sau chiar îi vom ajuta să-și dezvolte propria afacere”, a explicat Petru Secară, președintele Green Apis Sud.

‹ adv ›

Denis Cernomoreț, Președintele asociației Green Nations, susține că scopul principal al Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova este de a învăța apicultorii cum să coopereze și cum să dezvolte afaceri de succes. De exemplu, cele două cooperative vor beneficia de suportul PEDAM  la achiziționarea terenului agricol, elaborarea planului de afaceri, proiectarea și lansarea halelor pentru procesarea mierii.

„Dorim să demonstrăm că, doar colaborând și acționând împreună pot fi atinse rezultate frumoase. Cooperativele nu sunt concurenți, ci parteneri. Instruirile destinate persoanelor cu necesități speciale vor fi organizate de către PEDAM  în colaborare cu cele două cooperative. Este important să implicăm oamenii din mediul rural, care au nevoie de ajutor și de un loc de muncă. În anul curent, 20 de persoane în scaune cu rotile vor beneficia de instruiri în domeniul apiculturii în cadrul Programului PEDAM, iar alți 50 cu necesități speciale vor învăța cum să-și dezvolte afaceri ce le-ar putea asigura un venit bun. Vom oferi o șansă și oamenilor care anterior au fost certați cu legea, dar și-au ispășit pedeapsa în penitenciare. Noi le vom demonstra că este posibil să câștigi bani în mod onest. În proiect vor fi implicate Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, ne-a declarat Denis Cernomoreț.

‹ adv ›

Serghei Afanasenco, președintele fracțiunii PSRM în CMC, salută și susține lansarea cooperativelor și a menționat că apreciază mult faptul că cineva se gândește la oamenii cu nevoi speciale.

Fiecare membru al cooperativei are misiunea sa, fiind implicat în activitățile în care se pricepe cel mai bine.

„Practic apicultura de circa 6 ani. Cea mai mare problemă a apicultorilor este mortalitatea albinelor. E o problemă comună. Vom încerca să identificăm împreună soluții pentru această problemă și credem că în acest mod vom face față mai ușor provocărilor.  Cred că, fiind cel mai tânăr membru al cooperativei, voi fi suficient de convingător pentru alți tineri care doresc să activeze în apicultură”, ne-a spus Pricop Tudorean, membru al cooperativei Green Apis Nord.

„Sunt apicultor de aproape 10 ani și în această perioadă m-am convins că este destul de greu să-ți dezvolți afacerea de unul singur. Eram într-o relație bună cu ceilalți 4 apicultori, acum membri ai cooperativei, iată de ce am decis să acționăm împreună pentru a dezvolta afacerile și pentru a crea o entitate pe piață”, spune Iurie Gurin, Green Apis Sud.

 „Am 200 de familii de albine și cunosc de mai mult timp ceilalți apicultori. La nevoie ne ajutam unul pe celălalt și înainte, acum, însă, înțelegând că am putea beneficia de  mult mai multe oportunități, am decis să înregistrăm cooperativa. Înțelegem că va fi necesar să muncim mult, dar acest lucru nu ne sperie”, povestește Ion Bordan, Green Apis Sud.

„Prisaca mea se află în raionul Leova, la sudul țării. Formând o cooperativă este mult mai ușor să-ți  atingi scopul, iată de ce am decis să ne conjugăm eforturile. Dorim împreună să producem miere de calitate și să lansăm linia de procesare. Suntem 5 apicultori din Râșcani, Durlești și Căușeni, dar vom colabora și cu cealaltă cooperativă”, susține Piotr Dumoiușii, Green Apis Nord.

Calitatea mierii produsă de cele două cooperative deja înregistrate va fi supusă testului de 3 ori pe an. În cadrul proiectului apicultorii moldoveni vor colabora cu colegii de breaslă din Austria și Germania.

În cadrul Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova (PEDAM)  este preconizată crearea pe teritoriul țării a 7 cooperative de apicultori.

Pentru mai multe informații despre proiect accesați acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›