Conducerea Apă Canal Chișinău, chemată la raport privind situația de la Stația de epurare. „Lucrările se mișcă prea încet”

Directorul interimar al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Anatolie Lichii, a preztat un raport cu privire la stadiul lucrărilor de reabilitare a Stației de epurare, după două săptămâni de la transferul conducerii întreprinderii în blocul administrativ din str. Lunca Bâcului.

„Ziua de muncă a directorilor, vicedirectorilor și a unilor șefi de departament începe la 7,30 la Stația de epurare, așa cum am convenit. Pe parcursul ultimelor două săptămâni a fost monitorizată activitatea celor două companii care efectuează lucrările de renovare. În teritoriu au muncit de la 66 până la 71 de persoane, circa 20 de mecanisme și nivelul de pregătire a utilajelor a avansat nu la nivelul la care ne-am dori, dar este o avansare”, a informat Anatolie Lichii.

Pentru a urgenta lucrările de renovare, în această săptămână vor avea loc mai multe ședințe și vizite în teritoriu, a menționat directorul interimar al întreprinderii: „Pentru data de 12 februarie, ora 15.00, este preconizată o ședință comună cu Apă Canal, BEI și reprezentanții Primăriei. Pentru 13, ora 14.00, este programată o altă ședință comună cu reprezentanți de la Primărie, Apă Canal Chișinău, BERD, BEI și o delegație a Uniunii Europene. Iar pe 14 februarie este preconizată o vizită a reprezentanților UE la Stația de epurare, să vadă cum se efectuează lucrările.”

Anatolie Lichii a mai anunțat că va fi modificat termenul limită de dare în exploatare a decantoarelor secundare, selectarea unor obiective pentru dezinfectarea nămolului obținut: „A fost înaintată o scrisoare în adresa antreprenorului, să ne fie prezentat graficul lucrărilor și toate riscurile”.

Primarul capitalei a solicitat procesele verbale vizavi de numărul lucrătorilor în teren pe parcursul zilelor de muncă, pentru a le prezenta directorilor celor două companii care efectuează lucrările de renovare a Stației de epurare. „Vreau ca și ei să știe că lucrările nu se mișcă conform planului și de vină nu suntem noi”, a precizat Ion Ceban.

În urma unei vizite efectuate la Stația de epurare, edilul a declarat că situația este una dezastruoasă, având în vedere datele privind stocarea nămolului în geotuburi și capacitatea de deshidratare a acestuia. Potrivit lui Ion Ceban, actualmente în cele trei lacuri de depozitare a nămolului sunt circa 500 000 de metri cubi de nămol, cantitate acumulată din anii 2009-2010 până în prezent. Iar experți din diverse țări au declarat că o așa situație gravă nu au întâlnit nicăieri în Europa și în zona CSI.

Stația de Epurare / Sursa:UNIMEDIA


Pub