El Salvador: Soldați și polițiști înarmați până-n dinți au intrat forțat în Parlament

Zeci de soldați și polițiști puternic înarmați au intrat cu forța în parlamentul El Salvador, cerând aprobarea unui împrumut de la stat de 109 milioane de dolari pentru „echipare mai decentă a armatei”, în timp ce țara se confruntă cu o rată a criminalității dintre cele mai mari din lume, informează BBC.

Foto: Salvador Melendez/Associated Press

Bărbații în uniforme, înarmați, au intrat în clădirea parlamentului în timp ce președintele Nayib Bukele intenționa să se adreseze parlamentarilor, care au avut la dispoziție șapte zile pentru a aproba planul de împrumut propus de șeful statului.

În weekend majoritatea parlamentarilor au ales să nu participe la o dezbatere cu privire la proiectul de lege propus. Fără cvorum în parlament, președintele și-a chemat susținătorii să se adune în jurul clădirii parlamentului, unde s-au prezentat aproximativ 50.000 de manifestanți pro-guvernamentali.

Președintele Bukele le-a transmis să se întoarcă în stradă într-o săptămână, în cazul în care parlamentarii refuză să dezbată proiectul de lege.

Adversarii săi politici l-au acuzat de intimidare și de autoritarism.

Nayib Bukele / Sursa:REUTERS

El Salvador se confruntă cu una dintre cele mai mari rate a criminalității din lume, violențele fiind provocate în mare parte de bande criminale care operează în toată America Centrală.

Președintele Bukele a venit la conducerea țării în iunie 2019, angajându-se să pună capăt violențelor, a bandelor și corupției din una din cele mai sărace națiuni din America Centrală.

Liderul în vârstă de 38 de ani intenționează să utilizeze împrumutul pentru a îmbunătăți echipamentul polițiștilor și forțelor armate, pentru a fi mai eficiente în lupta împotriva criminalității.

În special, fondurile urmează să fie folosite pentru achiziționarea vehiculelor de poliție, uniformelor, echipamentelor de supraveghere și a unui elicopter.


Pub