(doc) Câți bani încasează Teatrul de Operă și Balet lunar din chirie, în timp ce artiștii sunt remunerați cu un salariu minim pe economie

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” are venituri lunare de peste 1,8 milioane de lei din darea în arendă a spațiilor pe care le are în gestiune, se arată într-un răspuns al instituției, semnat de directorul Ion Grosu, la solicitarea deputatului Dumitru Alaiba.

Foto: allfun.md

Potrivit documentului, cele mai mari sume, de 1,424,173 de lei pentru spațiu și 33,588 lei pentru teren, sunt plătite de S.R.L. „Opera Magna” a cărei co-fondator este fostul deputat Călin Vieru. Spațiul și terenul arendat găzduiesc localul „Mojito”.

Al doilea mare client al teatrului este firma „Trabo-Plus”, care aparține lui Andrei Tranga. Omul de afaceri varsă în bugetul TNOB 326,002 lei pentru chiria unei filiale a francizei „Andy-s Pizza”.

Încasările lunare ale Teatrului de Operă și Balet din arendarea spațiilor pe care le are în gestiune / Sursa:Dumitru Alaiba/Facebook

Dumitru Alaiba susține că acești bani trebuiesc utilizați în beneficiul celor ce fac Operă. „Artiștii sunt plătiți cu 3500-4000 lei pe lună. Sub salariul mediu pe țară. Holurile sunt semi-întunecate, mobilierul din secolul trecut, clădirea geme de are nevoie de reparație, fațada e sură și tristă, tavanul s-ar putea să cadă în cap odată și odată. Spre deosebire de clădirea președinției de peste drum - este clar, că se economisește pe tot ce e posibil”.

Deputatul Alaiba a declarat că salariile artiștilor trebuiesc triplate. „Ca și oficialii, ei nu sunt atât de mulți. Nu avem sute de mii de artiști. Și spre deosebire de politicieni, ei ne aduc lumină în suflet. Într-o țară care se respectă, să fii artist la Operă sau la un Teatru Național, este o onoare și mândrie.”

„Clădirile administrative - de la președinție la procuratura generală - lucesc, proaspăt reparate, iar teatrele, muzeele, sălile de concert - sunt triste apropiindu-se de ruină. Doar unele din ele au avut noroc, fiind reabilitate pe banii vreunui donator”, a punctat oficialul.

Amintim că în luna octombrie a anului 2019, o mare parte din balerinii de la Teatrul de Operă și Balet au scris cerere de demisie sau de concediu din cont propriu, fiind nemulțumiți de salariul foarte mic, de 3 400 de lei, care nu le ajunge nici pentru a-și asigura minimul de existență.


Pub