BNM a discutat cu FMI despre banii ce urmează a fi vărsați pentru rambursarea miliardului furat: „Corespunde standardelor internaționale”

„Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale”. Reacția aparține Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în urma declarațiilor președintelui Igor Dodon precum ca o parte din profitul BNM să fie transferat în bugetul de stat pentru rambursarea miliardului furat.

Foto: UNIMEDIA

Totodată, BNM anunță că distribuirea parțială a profiturilor a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, „în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale”.

„Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta.

O asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului BNM. Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale”, se arată într-un comunicat emis de BNM.

În urma ședinței din această dimineață, dintre conducerea de vârf a țării, Igor Dodon a anunțat că legea care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor va suferi schimbări.

În acest context, suma care trebuie acumulată va scădea, după ce s-a decis ca o parte din bani să fie luată din veniturile BNM, care constituie peste 5 miliarde de lei.


Pub