Iranul îşi va majora cu orice preţ producţia de petrol; Cotațiile vor scădea în continuare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iranul intenţionează să-şi majoreze „cu orice preţ” producţia de petrol, pentru a-şi apăra cota de piaţă, şi se alătură apelurilor pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a susţine preţul ţiţeiului, a declarat luni ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, transmite Bloomberg.

Preţul ţiţeiului Brent a coborât luni sub pragul de 44 de dolari, pentru prima dată după lună martie 2009, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi că încetinirea economiei chineze va conduce la o cerere mai mică de petrol pe fondul supraofertei globale.

„Ne vom majora producţia de petrol cu orice cost şi nu avem nicio altă alternativă. Dacă Iranul nu îşi majorează imediat producţia de petrol, ne vom pierde cota de piaţă pentru totdeauna”, a apreciat Bijan Namdar Zanganeh. Acesta a adăugat că Teheranul este în favoarea organizării unei reuniuni de urgenţă a OPEC, înaintea următoarei reuniuni ministeriale programată a avea loc la începutul lunii decembrie. „Iranul sprijină ideea unei reuniuni de urgenţă a OPEC, care ar fi eficientă în stoparea declinului preţului petrolului”, a spus Bijan Namdar Zanganeh.

Iranul avea a doua mare producţie de petrol din rândul OPEC, înainte de intrare în vigoare a sancţiunilor occidentale în luna iulie 2012. O serie de mari companii petroliere precum BP Plc şi Royal Dutch Shell Plc s-au arătat interesate să dezvolte vastele rezerve de petrol ale Iranului, care la nivel mondial ocupă locul al patrulea, după ridicarea sancţiunilor.

Potrivit analiştilor, OPEC continuă să pompeze pe piaţă o cantitate de petrol apropiată de nivelul record, în pofida faptului că piaţa mondială este supra aprovizionată. Barclays Plc estimează că în luna iulie OPEC a produs o cantitate de petrol de aproximativ 32,1 milioane barili pe zi, iar Arabia Saudită va continua să producă o cantitate de aproximativ 10 milioane de barili pe zi. În schimb, Iranul a produs în luna iulie o cantitate de 2,85 milioane barili pe zi, faţă de 3,6 milioane barili pe zi la finele lui 2011.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...