Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon, în apărarea ministrului…

Igor Dodon, în apărarea ministrului de Externe: „A fost interpretat greșit”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că declarațiile ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care spunea într-o conferință de presă că „intervenția armatei ruse în 1992 nu a fost decât „pentru a opri vărsările de sânge”, au fost interpretate greșit.

În apărarea ministrului de Externe, Dodon susține că Ciocoi s-a referit de fapt la misiunea de pacificare și nu la armata a 14-a a Uniunii Sovietice dislocată în stânga Nistrului.

„Cu privire la tot ceea ce ține de ceea ce s-a întâmplat pe Nistru la începutul anilor 90 și declarațiile domnului Ciocoi, din câte am înțeles, dumnelui s-a referit la misiunea de pacificare, probabil au fost interpretate greșit unele declarații ale dumnealui”, declară Dodon.

Declarația ministrului MAEIE, Aureliu Ciocoi

„A fost un conflict armat pe Nistru, care din păcate a dus la pierderi umane. A fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Ei au intervenit cu armata rusească pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a dislocată în partea de est a R. Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în estul R. Moldova a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge. La momentul destramării Uniunii Sovietice armata respectivă deja se afla dislocată pe teritoriul proaspetei create R. Moldova. Se purtau negocieri pentru evacuarea trupelor fostei armate sovietice de pe teritoriul R. Moldova. Să nu fi fost confruntarea armată de pe Nistru, credeți-mă că pleca și ceea ce rămâsese din armata a 14-a de pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mulți veterani, care au organizat mai multe acțiuni de protest, inclusiv în fața Guvernului, i-au cerut ministrului Ciocoi să își depună cererea de demisie după declarația sa.