Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Procuratura, solicitată să examineze acțiunile…

Procuratura, solicitată să examineze acțiunile ministrului Usatîi în legătură cu licitațiile pentru reparația drumurilor. Reacția șefului MEI

Deputatul Alexandru Slusari îl acuză pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, că a mințit atunci când a declarat că licitațiile privind lucrările de reabilitarea a mai multor drumuri din R. Moldova nu pot fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, încălcând astfel legislația. El solicită explicații în scris de la ministru, afirmând că, în caz contrar, îi va cere demisia. Contactat de ZdG, Usatîi a precizat că va oferi documente.

Vicepreședintele Parlamentului i-a cerut luni, 10 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, lui Usatîi să aducă explicații publice în acest sens „azi-mâine”. Totodată, reprezentantul Platformei DA a formulat o adresare către Procuratura Generală, cerând examinarea și investigarea acțiunilor ministrului sub aspectul depășirii atribuțiilor de serviciu și exces de putere.

Slusari precizează că licitațiile care depășesc suma de 90 de milioane de lei, conform legislației, trebuie să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE, iar acest lucru nu s-a întâmplat în luna ianuarie curent în mai multe cazuri de inițiere a procedurilor privind reparația unor drumuri naționale. El adaugă că Usatîi a motivat anterior prin faptul că R. Moldova nu face parte din UE, deputatul subliniind că asemenea anunțuri au fost plasate în trecut în Jurnalul Oficial al UE.

„Toată această combinație, din sursele noastre de încredere, este legată de împrumut, care, cu mare tam-tam a fost anunțat de Dodon și în ianuarie parcă totul era pus pe cale. La toate întrebări adresate de către angajații Administrației de Stat a Drumurilor răspunsul a fost că degrabă vin banii de la Federația Rusă, aproape sunt cunoscuți câștigătorii, noi trebuie să ne grăbim, în martie să pornim lucrările, Dodon trebuie să meargă și să taie panglica la toate șantierele, haideți să facem mai repede. Dacă e așa, este un lucru foarte grav, se încalcă legislația, sunt mințiți partenerii noștri de dezvoltare de dragul campaniei electorale a lui Dodon și în situația când nu există sursa clară, stabilă de finanțare”, a afirmat parlamentarul.

În context, Alexandru Slusari îi cere lui Anatol Usatîi să prezinte „explicații publice cu prezentarea probelor în scris că nu era posibil de executat legea cu privire la achizițiile publice”, să argumenteze cât mai rapid, deoarece „noi nu putem risca în raport cu partenerii noștri externi”.

Contactat de ZdG, Anatol Usatîi a precizat că va oferi un răspuns la solicitarea lui Slusari. Cât despre posibilitatea de a-i fi cerută demisia, el a spus că „are dreptul” să o facă.

„Ministerul nu se ocupă cu reacții la declarații. Asta nu-i normal. Răspundem formal, vom veni cu documente. Mai vedem, discutăm în echipă. Informația este și demult a fost prezentată, nu doar în emisiunea la care face referire, ci și în ședința de Guvern și cu alte ocazii. R. Moldova nu face parte din UE și în acest caz pot fi publicate numai proiectele care sunt finanțate sau cofinanțate din fonduri europene”, a declarat ministrul pentru ZdG.

Întrebat din ce bani vor fi reparate drumurile, el a spus că vor fi luați din bugetul de stat, după ce Federația Rusă va oferi un credit, fără a preciza când se va întâmpla acest lucru.