Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Cabinetul Orban 2, cu…

România: Cabinetul Orban 2, cu aceeași componență, a publicat noul program de guvernare. PSD vrea să amâne votul și sesizează CC

Premierul român nominalizat Ludovic Orban a depus la Parlamentul de la București programul de guvernare actualizat şi lista Guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului, scrie presa de peste Prut.

Liberalii au decis să elimine din noul program de guvernare obiectivele îndeplinite în cele 3 luni de guvernare de până acum și să adauge câteva priorități noi. Este vorba despre obiective din domeniul fondurilor europene, al afacerilor interne, dar și în domeniul dezvoltării regionale.

Prin urmare, premierul român desemnat Ludovic Orban se va prezenta în Parlament pentru votul de învestitură cu aceeași echipă de miniștri – care a fost deja demisă – și cu o listă de obiective guvernamentală puțin modificată. Potrivit regulamentelor ședințelor comune ale celor două Camere, acest vot trebuie programat în maximum 15 zile.

Se știe deja faptul că liberalii doresc un calendar accelerat, astfel încât alegerile anticipate să aibă loc. Pe de altă parte, social-democrații vor să tragă de timp cât mai mult, să nu se prezinte la ședința din plen și să amâne votul. PSD a pregătit și o sesizare la Curtea Constituțională, în care vrea să invoce un conflict juridic între președintele Klaus Iohannis și Parlamentul României, după ce șeful statului l-a desemnat din nou premier pe Ludovic Orban.

De astăzi au început să curgă cele 60 de zile constituționale și, astfel, pe 10 aprilie ar putea fi dizolvat Parlamentul pentru a se putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul va avea aceeași componență. În trei luni de zile guvernul pe care îl conduc a realizat performanțe și a atins obiective la care sunt convins că foarte puțini români s-ar fi așteptat. Sunt mulțumit de activitatea fiecărui ministru, sunt oameni competenți, oameni cinstiți, oameni harnici, muncitori, oameni dedicați servirii interesului public”, a declarat Ludovic Orban.

Echipa guvernamentală este propusă în aceeași componență ca şi guvernul care a funcționat de la data de 4 noiembrie”, a mai spus premierul desemnat.

În ceea ce privește programul de guvernare, sigur că am scos din programul de guvernare acele obiective care au fost atinse în formula programului de guvernare pe care l-am prezentat în data de 4 noiembrie și am mai adăugat câteva obiective, atât în zona fondurilor europene, cât și în zona lucrărilor publice, dezvoltării regionale și administrației, în zona de afaceri interne, obiective care sunt ca un supliment față de obiectivele care existau în programul de guvernare anterior”, a adăugat premierul desemnat, citat de stirileprotv.ro.

Ludovic Orban a adăugat că toate ordonanțele de urgență vor fi trimise la „Monitorul Oficial”.

„Trimitem la “Monitorul Oficial” toate ordonanţele de urgenţă. Din punctul nostru de vedere, ordonanţele de urgenţă îndeplinesc condiţiile pentru a fi valide şi pentru a intra în vigoare. Deja au şi fost trimise câteva ordonanţe, şi astăzi şi mâine urmează să trimitem toate ordonanţele de urgenţă”, a pus Orban.

„Nu mă tem de nimic că am adoptat Ordonanțe de Urgență extrem de importante, indispensabile cele mai multe dintre ele, ordonanțe de Urgență care produc efecte benefice pentru administrație, pentru economie, pentru absorbția fondurilor europene și pentru soluționarea diferitelor situații critice”, a mai spus premierul desemnat.

De asemenea, Ludovic Orban a declarat că PSD nu poate boicota alegerile anticipate.

Strategia de tergiversare a PSD îi va umple de ridicol, îi va face mai penibili și antipatizați. Nu pot boicota alegerile anticipate. Ne gândim și la soluții. Le voi explica parlamentarilor că nu mai pot ține prizonieră o majoritate egoistă și e o obligație fundamentală revenirea la popor, să-și aleagă un parlament reprezentativ, suport solid pentru un guvern”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat când ar putea avea loc alegerile anticipate, Ludovic Orban a răspuns:

„Și aici am avut o motivare extrem de solidă privitoare la urgența actului normativ, pentru că în legea alegerilor parlamentare nu este reglementată situația alegerilor anticipate, care poate să survină și e foarte probabil să survină, și din cauza termenului maxim de 90 de zile în care trebuie organizate alegerile parlamentare anticipate, după decretul emise de președintele României de dizolvare a parlamentului, trebuiau reglementate niște termene din cadrul procedurilor electorale. În termenele prevăzute, după decizia președintelui de dizolvare a parlamentului. Când se vor se vor îndeplini condițiile constituționale pentru dizolvarea parlamentului”.

„Se pare că la ora actuală social-democraţii fug ca dracul de tămâie de alegeri anticipate”, a mai spus premierul desemnat.

Noul Guvern condus de Orban nu a prevăzut în programul de guvernare alegerea primarilor în două tururi și nici dublarea alocațiilor pentru copii.
 

Lista de miniştri propusă de premierul desemnat Ludovic Orban este:

* Raluca Turcan – viceprim-ministru

* Florin Cîţu – ministrul Finanţelor Publice

* Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne

* Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe

* Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei

* Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale

* Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

* Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

* Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

* Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

* Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei

* Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene

* Victor Costache – ministrul Sănătăţii

* Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării

* Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii

* Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului

* Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat luni că programul de guvernare al PNL a fost actualizat.

’Programul de guvernare PNL a fost actualizat. Au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate în trei luni de guvernare şi adăugate noi măsuri pe termen scurt. Lista miniştrilor, la fel, este gata. Urmează să fie aprobate în această dimineaţă în Biroul Executiv de conducere al PNL şi depuse astăzi la Parlament. Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declanşarea alegerilor anticipate″, a scris luni, pe Facebook, Ionel Dancă.

PSD sesizează Curtea Constituţională

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că luni PSD va depune la CCR o sesizare privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban pentru funcţia de şef al Guvernului.

El a catalogat propunerea drept „o mascaradă”, spunând că aşteaptă ca judecătorii Curţii Constituţionale să „lămurească” această situaţie.

”Nimic nu-l poate împiedica pe preşedintele PSD să se facă de râs” a răspuns liderul PNL.

Întrebat dacă parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sala de şedinţe pentru a asigura cvorumul la votul dat pentru învestirea unui nou guvern, Ciolacu a spus că decizia este una „de strategie” care va fi luată împreună cu partidul.

Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenţi, ar trebui să aşteptăm totuşi răspunsul să vedem dacă este constituţional sau cineva a declanşat vreun conflict juridic de natură constituţională” a spus Ciolacu.

PSD, împreună cu Pro România, au propria propunere de premier: Remus Pricopie

Procedura de învestire a Guvernului şi reglementările constituţionale referitoare la dizolvarea Parlamentului

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor doup Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Sursa: Agerpres, stirileprotv.ro