Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

10 Feb. 2020 / 09:51

Povara furtului miliardului ar putea fi scoasă de pe umerii cetăţenilor

Povara furtului miliardului ar putea fi scoasă de pe umerii cetăţenilor în proporţie de 25-30 la sută. Un proiect de lege urmează să fie adoptat în această săptămână de către Parlament. Despre acest lucru a anunţat şeful statului, Igor Dodon, după întrevederea cu speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanâi şi premierul Ion Chicu.

„Sumele băneşti care au fost puse pe spatele cetăţenilor în urma furtului miliardului, să le excludem total sau să le reducem. La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu cca 5-6 miliarde lei, adică 25-30% (...). O parte din profitul Băncii Naţioanle va fi direcţionat în bugetul de stat pentru a compensa aceste mijloace pe care trebuie să le plătească cetăţenii Republicii Moldova. Sunt şi alte soluţii pe care noi acum le identificăm”, a declarat preşedintele.

Potrivit lui, acest proiect de lege fost discutat şi cu partenerii externi, inclusiv cu Fondul Monetar Internaţional.

De altă parte, fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţă, afirmă că scoaterea banilor din rezervele Băncii Naţionale nu "înseamnă uşurarea poverii asupra cetăţenilor".

„Transferul unor venituri dintr-un buzunar al statului (Banca Naţională a Moldovei) în altul (Ministerul Finanţelor) nu înseamnă uşurarea poverii asupra cetăţenilor. Soluţia pentru Legea miliardului este în primul rând recuperarea banilor de la cei care i-au furat. Guvernul Sandu a creat un Birou de combatere a corupţiei cu experţi internaţionali specializaţi în recuperarea activelor, a transmis materiale relevante la procuratură şi a facilitat colaborarea cu organe de drept la nivel internaţional (...) Întrebarea pe care trebuie să o punem lui Igor Dodon este ce sumă a recuperat din miliardul furat până acum şi ce planifică să facă pentru a recupera aceşti bani inclusiv de la vechii săi prieteni din Parlament", a scris Natalia Gavriliţă pe facebook. 

Un alt subiect discutat astăzi la Preşedinţie ţine de revizurea criteriilor de eligibilitate pentru obţinerea ajutorului social.

„În trecut, dacă aveai televizor nu primeai ajutor social. Am hotărât să revedem aceste criterii suplimentar, astfel excludem din aceste criterii antena parabolică, cuptorul cu microunde şi altele (...). Noi am hotărât să le revedem pe toate pentru ca ele să fie echitabile. Am hotărât ca să prevedem un mecanism (...) ca să-i implicăm pe piaţa muncii, pe cei care primesc ajutor social şi sunt apţi de muncă”, a spus Igor Dodon.

De menţionat că familiile cu venituri mici, bătrânii solitari şi familiile în care sunt persoane cu nevoi speciale, pot beneficia de ajutor financiar din partea statului. La stabilirea dreptului pentru ajutor social se iau în calcul mijloacele băneşti, precum şi situaţia materială a beneficiarilor. 
 

 

Comentarii