O lupoaică dintr-o specie amenințată de dispariție a mers 14 mii de kilometri pentru a-și găsi un partener

lupoaica
Foto: AP

Lupoaica cunoscută sub numele de OR-54 a plecat de acasă, din Oregon, în căutarea unui partener, iar oamenii de știință i-au urmărit traseul în permanență, până săptămâna trecută, când a murit.

Tânăra lupoaică de culoare gri și-a părăsit haita și, după un traseu extrem de lung, de peste 14 mii de kilometri, a ajuns în California, relatează The Guardian.

Călătoria ei a început în ianuarie 2018, iar în următorii doi ani, lupoaica, pe care oamenii de știință au botezat-o OR-54, a rătăcit prin munți, a alergat pe pășuni și s-a hrănit vânând singură din când în când.

Oamenii de știință au urmărit-o pe tot traseul cu emițătorul instalat în zgardă.

În acest interval, lupoaica s-a întors de două ori acasă, dar nu a stat prea mult. Glumind, oamenii de știință au spus că s-a dus la părinți ca să se plângă că nu are noroc în dragoste. Toamna trecută a trecut linia statului în Nevada. În tot acest timp, lupoaica a parcurs, în medie, 20 de kilometri pe zi în căutarea unui partener.

Plecarea de acasă este un lucru normal pentru un lup tânăr, spune Amaroq Weiss, biolog: „Când lupii ajung la vârsta de un an și jumătate sau doi, pleacă din haită pentru a-și căuta parteneri și un teritoriu al lor”, spune Weiss.

Povestea lupoaicei OR-54 s-a încheiat trist săptămâna trecută, când a fost găsită moartă în Shasta. Angajații Departamentului pentru animale sălbatice din California vor face o necropsie pentru a determina cauza morții ei; avea doar trei ani.

Lupii gri, cândva numeroși în SUA, sunt acum o specie amenințată de dispariție, protejată de lege. În ultimul timp s-au făcut eforturi mari pentru creșterea numărului de exemplare, însă efectivele au rămas la un nivel scăzut. Spre exemplu, în California trăiesc doar aproximativ 20 de lupi gri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente