(video) După declarația ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, mai multe organizații de veterani solicită demisia sa

aureliu ciocoi
Foto: ipn.md

Mai multe organizații de veterani solicită demisia ministrului afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, după ce acesta a spus în cadrul unei conferințe de presă că intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut doar scopuri pașnice și de oprire a războiului. Veteranii intenționează să îl dea în judecată pentru această declarație.

Anatolie Petrici susține că în 1992 a fost un război al Rusiei împotriva Republicii Moldova. „Slugoiul ăsta de Ciocoi a primit indicații de la «troică» ce să spună. Indicațiile au venit de la Moscova, fiind aduse de brigadierul Dodon, care convoacă troica în fiecare luni și le spune ce le-a spus să facă Moscova”, a spus Anatolie Petrici.

Juristul asociației, Alexandru Banari, a declarat că asociațiile veteranilor de război intenționează să-l dea în judecată pe Aureliu Ciocoi pentru declarațiile denigratoare în privința veteranilor.

Ministrul de externe a declarat joi, 6 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”.

Această declarație a provocat multe critici, iar veteranii de război au calificat-o drept una „diabolică”, numindu-l pe ministrul de externe „trădător”.

Doina Gherman, deputată PAS, consideră că declarațiile ministrului Ciocoi precum că Rusia a fost „un sol de pace cu năframă-n vârf de băț” sunt o palmă dată tuturor cetățenilor Republicii Moldova care cunosc adevărul istoric.

Deputata PAS a mai adăugat că declarația ministrului de externe este o lipsă totală de respect față de participanții la acest război: „Propaganda de partid, manipularea opiniei publice și distorsionarea adevărului istoric sunt inadmisibile! Rușine! Plecați!”.

Octavian Țîcu, președintele PUN, a menționat că „DECLARAȚIA DE CIOCOI” aparține unui ministru care nu-i mai breaz decât au fost predecesorii săi.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a cerut demisia neîntârziată a ministrului de externe pentru grava ofensă adusă veteranilor războiului de pe Nistru, dar şi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, prin declaraţiile sale iresponsabile, sinonime cu trădarea de patrie.

„Prin această declaraţie nesăbuită, Ciocoi sfidează adevărul istoric şi susţine o cauză străină, cauza ocupanţilor”, a menționat Andrei Năstase. Liderul Platformei DA i-a cerut preşedintelui Dodon să-l demită imediat pe ministrul de externe, în cazul în care acesta nu-şi va da demisia de onoare.

În apărarea ministrului de externe, Igor Dodon susține că Ciocoi s-a referit de fapt la misiunea de pacificare și nu la armata a 14-a a Uniunii Sovietice dislocată în stânga Nistrului. „Din câte am înțeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare, probabil au fost interpretate greșit unele declarații”, a comentat Dodon.

După declarația făcută de Aureliu Ciocoi, mai mulți veterani au organizat acțiuni de protest, inclusiv în fața guvernului, cu scopul ca acesta să își depună cererea de demisie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente