(foto) EBEC: Cum a fost în 2019 și de ce ar trebui să participi la ediția din acest an?

best copii (1)

George Sheehan a zis: ,,Succesul înseamnă să ai curajul, determinarea și voința de a deveni persoana care trebuie să fii”, pentru că micul tău pas făcut spre succes te poate plasa undeva departe, undeva unde nici tu nu credeai că o să ajungi.

Astfel, BEST Chișinău, organizație al cărei scop este dezvoltarea studenților, oferă tinerilor posibilitatea de a-și plămădi o mai bună versiune a lor. Cum se întâmplă asta? Prin participare și implicare în diverse evenimente și concursuri inginerești.

Astăzi vorbim despre EBEC – European BEST Engineering Competition –, competiție inginerească desfășurată în trei etape: locală, regională și internațională, care oferă studenților oportunitatea de a rezolva atât probleme teoretice, cât și practice. Fiecare etapă este divizată în două probe distinctive: Case Study și Team Design.

La Case Study echipele sunt puse în fața unei probleme de ordin social sau economic și au la dispoziție un timp limitat pentru a dezvolta o soluție teoretică, prezentată într-un mod original.

La proba Team Design participanții rezolvă o sarcină tehnică, construind un prototip care îndeplineşte anumite condiţii de rezistenţă, stabilitate şi mobilitate. Acest mecanism va trebui să fie creat de către echipa participantă din materiale neconvenţionale într-un timp limitat. EBEC e despre BEST, echipă și emoții. Și nu o zicem doar noi, dar o spun și participanții evenimentului.

Vă prezentăm un mic interviu cu persoanele care s-au implicat cu chip și suflet în acest proiect: organizatorii și participanții competiției EBEC Chișinău 2019.

Organizatorii au dedicat timp pentru ca evenimentul din 5-6 aprilie 2019 să fie acum o frumoasă amintire și sursă de inspirație pentru alte competiții, iar câțiva dintre ei au decis să împărtășească cu noi trăirile lor: Cristian – coordonatorul evenimentului, Nicolae – responsabil de Relații cu Companiile, Gabriela – secretar în cadrul proiectului.

Descrie un moment hazliu din ziua evenimentului.

Cristian: Cel mai hazliu și interesant moment a fost modul de prezentare al unor echipe la proba de Team Design, când prototipul pe care l-au realizat avea niște defecțiuni și se eschivau prin intermediul unor glumițe.

Nicolae: Au fost multe clipe interesante și hazlii înaintea evenimentului dar și în timpul lui, care mi-au rămas în memorie.

Gabriela: Am avut momente hazlii, permanent făceam câte ceva interesant, ne amuzam și imortalizam totul prin poze.

Ce abilități și calități te-au ajutat la organizarea evenimentului?

Cristian: Eu cred că felul meu de a ține echipa motivată, de a-i înțelege și de a lucra cot la cot cu fiecare au fost punctele mele forte.

Nicolae: Nu aveam nicio abilitate sau calitate la început, dar cu timpul am început a înţelege mai bine poziţia pe care o dețineam. Am început să fiu mai insistent în ceea ce privește comunicarea cu companiile. Astfel, treptat, atât calitățile mele de comunicare, cât și alte abilități au început să evolueze.

Gabriela: Iubesc să țin lucrurile sub control și să fie totul bine aranjat; cred că anume acest fapt m-a ajutat mult pe poziția de secretar al evenimentului. La fel, iubesc curățenia și ordinea, dar oricum pot pierde câte ceva din vedere. Din acest motiv nu mă sfiez să întreb de mai multe ori dacă nu cumva am uitat ceva, sau dacă ar mai fi bine de îmbunătățit ceva. Anume aceste trăsături mi-au fost utile cel mai mult.

Ce dificultăți ai întâlnit pe poziția pe care ai avut-o?

Cristian: A trebuit să mă implic în mai multe chestii, pe lângă sarcinile mele de bază. Acest lucru a făcut să fie puțin mai complicată organizarea evenimentului, dar în final am învățat să fac anumite sarcini care înainte mi se păreau dificile.

Nicolae: Uneori îmi era oarecum dificil de a găsi parteneri care să fie interesați de evenimentul nostru. Dar am înțeles pe parcurs care este cel mai bun moment pentru a contacta o companie și cum să comunici eficient cu reprezentanții acesteia.

Gabriela: Au fost unele chestii mai mici și altele mai majore pe care nu le-am luat în considerare. Lucruri la care ne-am gândit doar la final, dar nu și din timp. Această experiență mi-a fost de folos și îmi este și acum, deoarece acum încerc să iau totul în considerare, până la cel mai mic detaliu.

Ce le transmiți colegilor tăi din BEST Chișinău, dar și studenților care își propun să participe anul acesta?

Cristian: Pe colegii din BEST îi îndemn să se implice în organizarea acestui eveniment. EBEC este cu siguranță un eveniment care îți rămâne pe viață ca experiență dar și ca momente plăcute, alături de alți tineri la fel ca şi tine! Iar celor ce își propun să participe aș vrea să le transmit să nu stea pe gânduri, la fel am fost și eu participant EBEC în trecut și vreau să spun că m-a influențat pozitiv, am devenit o persoană mai activă și mai ingenioasă.

Nicolae: Din păcate ca organizator, dar și ca membru BEST, nu puteam avea calitatea de participant, însă m-am simțit minunat să-l organizez. Iar pentru cei care doresc să se înscrie la EBEC din anul acesta, să nu aștepte mult, ci să aplice. La final veți câștiga o experiență utilă!

Gabriela: Colegilor le-aș spune că EBEC-ul e un eveniment care ne unește pe toți, mai mult decât oricare altă activitate. Merită să se implice fiecare, chiar și cu cel mai mic aport. La EBEC este binevenită fiecare mână de ajutor. Pentru participanți, EBEC-ul aduce în primul rând amintiri plăcute, experiență bună de lucru în echipă și plăcere. Pentru unii, chiar și prietenii noi. Merită să fii atât participant cât și organizator.

Echipa organizatorică a selectat studenți ambiţioşi, care într-adevăr doresc să se implice şi să se dezvolte prin activităţile organizate de BEST Chişinău. În continuare facem cunoștință cu câțiva dintre participanți, ca să aflăm impresiile pe care le-au avut în timpul și după finalizarea competiției. Marin Ciocan, Emil Terman, Dumitru Catarau și Grigore Buza au răscolit prin amintiri și au dedicat câteva minute pentru a răspunde la întrebările despre EBEC Chișinău 2019.

Cum ai aflat despre această competiție și ce te-a determinat să participi?

Grigore: Am văzut pagina de informare pe Facebook și în cămin și am fost curios ce este această competiție. Așa că am decis să-mi încerc aptitudinile!

Marin: Văzusem evenimentul pe Facebook încă de când eram în anul 3. După care în holul universității se făcea promovare. Am aplicat, dar nu am fost selectat. În anul 4 deja știam despre competiție și am decis să mai încerc o dată, aplicând împreună cu Denis Railean.
Îmi plac provocările, mai ales în inginerie și ideea de a participa la un concurs unde nu se cunosc din timp sarcinile, materialele și unde timpul este limitat mi se pare minunată. Cea mai interesantă combinație care poate exista!

Emil: Am văzut evenimentul distribuit pe Facebook și, deoarece nu aveam nimic planificat în acel weekend, mi-am zis să particip.

Dumitru: Un profesor ne-a propus să participăm, în acel moment aveam timp liber și am zis „Why not?”.

De ce competențe ai avut nevoie în timpul competiției? Te-au ajutat cursurile de specialitate de la universitate?

Marin: Da, sigur că unele cursuri de specialitate au ajutat la soluționarea rapidă a sarcinii. Competențe ca luarea rapidă a deciziilor, lucrul în echipă și observarea fiecărui membru pentru  a stabili ce poate face mai bine și dezvoltarea unei idei comune au fost cele care mi-au facilitat lucrul.

Emil: Din toate câte puțin. Mecanica m-a ajutat cel mai mult.

Grigore: Mai întâi, mult a ajutat matematica și lucrul cu uneltele, ulterior câte ceva de la universitate.

Dumitru: Nu prea a avut legătură cu cursurile universitare. Cel mai probabil m-a ajutat abilitatea mea de a lucra în echipă.

Cum te-ai simțit lucrând în echipă și care a fost rolul tău?

Grigore: Am încercat să distribui lucrul în echipă.

Marin: M-am simțit tare bine, chiar am simțit o mare plăcere. Eu eram pe partea mecanică, împreună cu Denis, ce presupunea construcția mecanismului și realizarea instrucțiunilor grafice. Colegul Victor – pe design, iar Emil – pe calcule și programare.

Emil: Nu cred că erau roluri bine definite, toți făceau ce puteau. „It was fun!”. Tăiam lemne, lipeam tot felul de chestii, îi ajutam pe colegii mei.

Dumitru: Eram cu colegii din universitate, nu o echipă nouă cu oameni necunoscuți. Deci, eram destul de liber și deschis cu echipa, dar și cu rolul meu de a da unele idei, de a proiecta.

Ce le transmiți colegilor tăi din acest an care încă nu s-au înscris la competiția anuală inginerească pentru studenți EBEC Chișinău? Ce sfaturi le dai?

Grigore: Este o oportunitate minunată de a-ți valorifica potențialul și aptitudinile pe care le deții și ar trebui ca fiecare student să participe la acest concurs. Susținem tânăra generație, susținem inginerii!

Marin: Pe cei care încă nu s-au înscris n-am decât să-i îndemn să aplice. Celor care au aplicat – succese mari și să creadă în propriile forțe, să nu uite că participă în echipă și nu singuri. Așa gen de competiții ajută să crești și să creezi legături de prietenie și colaborare. De asemenea, sfatul meu este să mănânce înainte de competiție.

Emil: „Just go. There’s free food and stuff. It will be fun!

Dumitru: Pe colegii mei din universitate îi îndemn să participe la orice concurs de genul dat, mai ales la EBEC, pentru că este o experiență unică. Pe lângă toate, niciodată nu încurcă să mai adaugi un eveniment la care ai participat în CV-ul tău. Doar prin participare ai posibilitatea de a încerca să fii un pic de lider și de a vedea și testa aptitudinile pe care le deții și pe care poate încă nu le-ai descoperit.

Aceștia au fost tinerii curajoși și ambițioși care și-au schimbat unele viziuni și idei de viitor, prin participarea la EBEC Chișinău 2019. Au trăit o experiență unică, au învățat, au lucrat în echipă și și-au dezvoltat unele abilități. Iar cel mai important este că au ieșit din zona de confort și au dorit să facă ceva.

Aducem mulțumiri Universității Tehnice a Moldovei pentru sprijinul oferit, pentru că motivează și pregătește ingineri capabili să schimbe viitorul, pentru că trezește spiritul inovativ și creator în tinerii specialiști. Nu în zadar spunem: „Inginerii Creează Viitorul”! Ei sunt albinele societății care depun eforturi uriașe în fagurele dezvoltării continue, unde valoarea înțelepciunii este neprețuită fiind adunată prin clepsidra timpului.

EBEC Chișinău 2019 a fost parte a programului Tekwill Ambassadors 2019.

Aplicările pentru EBEC Chișinău 2020 sunt deschise până pe 21 februarie. Dacă te-au inspirat acești tineri, accesează site-ul și înscrie-te AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente