/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ultimatum pentru ministrul Economiei, altfel deputații PPDA îi vor cere demisia. Informațiile au fost transmise la Procuratură

10 februarie 2020, ora 11:53

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr îl acuză pe ministrul Economiei Anatol Usatîi de minciună și îi cer acestuia să prezinte, până mâine, un răspuns oficial și argumentat, dacă l-a primit de la autoritățile europene, precum că ar fi refuzat să publice în Jurnalul European licitațiile pentru reparația drumurilor din R. Moldova. De asemenea, PPDA cere Procuraturii Generale să inițieze o cauză penală pe numele ministrului Usatîi  pentru depășirilor atribuțiilor de serviciu și exces de putere. 

Alexandru Slusari a catalogat astăzi acțiunile Ministerului Economiei, legate de licitațiile privind reabilitarea drumurilor, drept „mincinoase și abuzive”. Potrivit deputatului, a fost încălcată Legea privind achizițiile publice, pentru că nu s-au anunțat licitațiile în Jurnalul European, deși valoarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate la patru tronsoane de drum depășește 90 de milioane de lei pentru fiecare dintre ele.

„Ministrul a spus verbal de câteva ori că publicarea în Jurnalul UE a fost refuzată, dar a avut intenția de a publica acest anunțuri. Cerem azi, maximum mâine, ministrul Economiei să aducă argumente în scris de ce nu a fost posibilă plasarea anunțurilor în Jurnalul European. Să fie prezentat un răspuns oficial, cu argumentarea. Dacă acest lucru nu se va produce, vom cere demisia ministrului Economiei”, a declarat Slusari.

Deputatul a prezentat două exemple de anunțuri care au fost publicate anterior în Jurnalul European, care atestă că acest lucru este posibil, dar nu s-a dorit în cazul actualelor licitații pentru reparația drumurilor. Pe 16 ianuarie curent, în Jurnalul European a fost plasat un anunț de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru cumpărarea vaccinurilor, iar pe 22 februarie 2019 a fost un anunț ce vizează lucrările de reabilitare a drumurilor Soroca-Arionești și Hâncești-Leova-Cahul.

Reiese că ministrul Economiei a mințit public. Sunt precedente, dar acest lucru nu s-a produs acum.  Informațiile sunt transmise la Procuratură și cerem ca acțiunile ministrului Usatîi să fie analizate prin prisma depășirilor atribuțiilor de serviciu și excesul de putere”, a adăugat deputatul.

Alexandru Slusari mai spune că anunțarea licitațiilor ar fi fost făcută în grabă, pentru că autoritățile planificau să acceseze în ianuarie creditul din Federația Rusă, dar procesul a stagnat.

Din surse demne de încredere de la Administrația de Stat a Drumurilor am aflat că angajaților li s-a spus că degrabă vin banii de la Federația Rusă și trebuie să ne grăbim, în martie să înceapă lucrările, Igor Dodon să meargă să taie panglica la toate șantierele astea. Reiese că se încalcă legislația și sunt mințiți partenerii de dezvoltare de dragul campaniei electorale a lui Dodon”, a concluzionat deputatul PPDA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram