Ana Guțu: Procesul de redobândire a cetățeniei române a fost deblocat

Secretara de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul de la Bucureşti, Ana Guțu, a declarat că blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) a fost remediat și au fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române.

Foto: UNIMEDIA

Ana Guțu susține că în urma unei discuții cu ministrul Justiției României, Cătălin Predoiu, redobândirea cetățeniei a fost blocată, din cauza unor rețele criminale care s-au dezvoltat pe această filieră.

„Am discutat cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în ultima ședință de Guvern și dumnealui mi-a spus că actualmente există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 350 de mii de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română. Din cauza aceasta s-a blocat procesul, fiind că trebuie să se lămurească organele judiciare ce e cu aceste dosare, dar blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a fost deblocat, mi-a spus ministrul Predoiu, și deja au și fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române.

Dosarul cetățeniei este unul foarte important, cele 260 de mii de dosare care s-au oprit și, într-adevăr, este un fapt absolut neplăcut pentru solicitanți, fiindcă termenul legal este de șase luni, dar s-a ajuns la termenul de doi ani și jumătate; oamenii așteaptă de doi ani și jumătate redobândirea cetățeniei. După ce a fost deblocat, vom lucra împreună cu toți colegii din grupul parlamentar al Mișcării Populare să amendăm legislația în direcția facilitării condițiilor de redobândire a cetățeniei cu păstrarea anumitor filtre, desigur, pentru a evita istoriile neplăcute ale unor oameni care solicită cetățenia română din motive comerciale”, a declarat Ana Guțu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

De menționat că peste 260 de mii de dosare pentru redobândirea cetățeniei române, depuse de basarabeni din 2017 și până la momentul actual, se află în proces de examinare la ANC.


Pub