Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fotografii emoționante cu bătrânii de…

Fotografii emoționante cu bătrânii de la Țînțăreni, care au primit pâine din donațiile diasporei

Proiectul Adoptă un Bătrân”, inițiat de Tatiana Jizdan, a ajuns la Țînțăreni, în raionul Telenești. Astfel, datorită donațiilor lunare ale diasporei, bătrânii vor primi pâine de trei ori pe săptămână.

„De la pâine porneşte totul. Poţi bea un ceai fără zahăr, poţi mânca pâine fără unt, dacă nu-ţi permiţi untul, dar pâinea e extrem de importantă. Am avut şi eu zile grele, în care eram bucuroasă să mănânc o bucată de pâine. Dacă nu aveam acea bucată de pâine, eram cea mai săracă. Vreau să spun că, în proiect, e acceptat oricine vrea să se implice. Inițial erau persoane care spuneau că vor să adopte 10 sau 15 bătrâni din R. Moldova. Eu le ziceam: mai bine ia unul, dar pentru mai mult timp, nu pentru o singură lună. Ajută-l cu o pâine atât cât va avea zile”, spune inițiatoarea proiectului, Tatiana Jizdan, migrantă în Germania.

Satul Țînțăreni din Telenești este a cincea localitate în care ajunge proiectul. Astfel, încă 10 bătrâni au ajuns parte din proiect, respectiv încă 7 donatori permanenți i-au „adoptat” pe acești bătrâni.

Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2019, în R. Moldova locuiau 558,4 mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste, ceea ce constituie peste 20% din numărul total al populației cu reședință obișnuită. Totodată, circa 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei. Conform datelor publicate de BNS, fiecare a treia persoană are între 60 și 64 de ani, iar peste 11% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.

Astfel, ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creştere continuă. În ultimii 5 ani a crescut vizibil ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă 65-69 de ani – cu peste 11%.

De asemenea, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă a constituit, la 1 ianuarie 2019, 1643,7 lei. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă în cazul bărbaţilor constituie 1940,1 lei, comparativ cu 1520,2 lei în cazul femeilor.