Principală  —  IMPORTANTE   —   Coronavirusul și capacitatea R. Moldova…

Coronavirusul și capacitatea R. Moldova de a-i face față: Simptome, tratament, prevenție și coletele din China

Nicolae Furtună, șeful ANSP

Interviu cu Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceala comună la afecțiuni mai severe. Noul coronavirus este o tulpină care nu a fost identificată anterior la om.

ZdG a discutat cu directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, despre aspecte care vizează simptomele la care ar trebui să fim atenți, posibilitatea de transmitere a coronavirusului prin colete și despre capacitatea R. Moldova de a face față acestuia. 

Ce este coronavirusul?

Coronavirusul este un virus vechi, dar tulpina actuală, descoperită în China, este una nouă. Noi cunoaștem demult acest virus. În R. Moldova, noi am depistat, am identificat și am confirmat în laborator nu o singură dată coronavirusuri, care provoacă viroze respiratorii acute în sezonul de iarnă. Virozele sunt provocate de două categorii de virusuri – cele gripale și cele non-gripale. Preponderent, acestea se transmit pe cale aerogenă – prin tuse şi strănut. Mai există transmiterea pe cale de contact, dar ea e de scurtă durată.

Este sau nu posibil ca acest virus nou să fie „transmis” prin coletele care ajung de peste hotare?

Prin colete nu se transmite. Coletul se face în China și, până ajunge aici, trece ceva timp. Dar perioada medie de supraviețuire a coronavirusului e mică. Virusul gripal are perioadă mai mare de supraviețuire.

Care sunt semnele asupra cărora ar trebui să atragem atenția?

În virozele respiratorii acute, inclusiv în infecția cauzată de noul tip de coronavirus, desprindem cam aceleași semne clinice: febră, tuse, care este uscată la început, dificultăți de respirație, cefalee. Pentru coronavirus, mai iei în calcul și anamneza de circulație în ultimele zile în China, contactul cu vreo persoană care a venit din China în ultimele 14 zile sau contactul cu o persoană la care știi că a fost confirmat coronavirusul. Toate aceste circumstanțe ajută medicul să se orienteze și să stabilească un diagnostic corect.

Care categorii de persoane sunt predispuse la coronavirus?

În mare parte, sunt persoanele de vârstă înaintată. De altfel, cu vârsta, oamenii „achiziționează” niște boli, care ulterior se cronicizează. Noi le numim pe acestea stări morbide preexistente. Boala cronică slăbește sistemul imunitar, unde mai pui pe deasupra și infecția asta. Virusul gripal sau coronavirusul afectează mai ușor un organism slăbit, pentru că cel tare își revine mai repede. Organismul slăbit nu are capacitatea și puterea de a-și reveni. Așa e și scris, de multe ori, în cauza decesului: insuficiența poliorganică.

Ce face medicul de familie, dacă suspectează că pacientul are coronavirus?

În cazul în care medicul de familie suspectează pacientul de acest virus, stabilește diagnoza, iar alături pune un semn de întrebare, cheamă colegii, decid izolarea și spitalizarea pacientului. Ulterior, se vor colecta mostre pentru laborator.

Avem un singur laborator în R. Moldova, și e aici, la ANSP – Laboratorul Național pentru gripă și infecții respiratorii acute. Noi avem capacități tehnice, umane și condiții de laborator pentru a identifica coronavirusul. Azi, nu avem numai chituri, iar expertizele se pot face și în alte state dotate cu acest echipament.

Unde vor fi duși pacienții, în cazul confirmării diagnozei de coronavirus?

La prima etapă, vor fi internați la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Acolo e Catedra de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, care dispune de personal bine pregătit, cu titluri științifice. Avem șefi de secție care au văzut un număr impresionant de diverse cazuri.

De unde ne documentăm despre coronavirus și evoluțiile acestuia?

Sursele oficiale, autoritățile – acestea trebuie urmărite. Urmăriți ce recomandă Ministerul de Externe în legătură cu călătoriile și dacă nu impune interdicții. Sunt numai avertismente cu privire la călătorii. Nimeni nu-ți interzice să pleci în China, doar că, odată ce ajungi acolo, îți asumi posibilele riscuri.

Ce recomandări ați avea pentru această perioadă?

Noi batem frecvent alarma în privința spălatului pe mâini. Asta e o măsură igienică importantă, actuală și universală. E important și în cazul coronavirusului, al gripei și al bolilor digestive. Respectați igiena tusei și a strănutului și adresați-vă la medic, în caz de necesitate.

Autoritățile nu ajung la fiecare persoană. Numărul unu în lista responsabilităților rămâne: fiecare pentru propria sănătate. Asta e regula. Niciun doctor n-o să-și bată mai tare capul decât tu însuți pentru sănătatea ta. Deci, dacă ți s-a spus să te speli pe mâini, să o faci; dacă ți s-a spus în care circumstanțe să porți mască, respectă regula; dacă ți s-a spus să nu mănânci pește crud, îl faci la tigaie sau la cuptor. În felul acesta te protejezi pe tine și pe apropiații tăi, în primul rând.

Apoi, nu trebuie să ne temem să ne ducem la medic. Doctorul de familie trebuie să fie Dumnezeul oricărui cetățean al R. Moldova. Noi trebuie să dezvoltăm cultura adresării la medic, nu să ajungem la medic, când cuțitul ne ajunge la os.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății
Recomandările OMS cu referire la călătoriile internaționale și prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:
* Evitarea călătoriilor în țările țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, dacă nu este o necesitate stringentă.
* Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
* Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor.
* Evitarea contactului neprotejat cu animale de la ferme sau cu animalele sălbatice.
* Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să practice eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănuturilor cu îmbrăcăminte sau șervețele de unică folosință și spălați-vă pe mâini).
* La întoarcere din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă automonitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile și, în caz de apariție a simptomelor clinice descrise mai sus, este recomandată adresarea la medicul de familie.