Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Acasă, nu am cu cine…

„Acasă, nu am cu cine vorbi în română”. Povestea unei tinere de la sudul R. Moldova, care a învățat limba română după ce a ajuns în Marea Britanie

Natalia Mileșan, din sudul R. Moldova, a învățat să vorbească limba română în Marea Britanie, unde a ajuns în urmă cu doi ani. Tânăra vine din satul Iserlia, raionul Basarabeasca, unde atât grădinița, cât și școala din localitate sunt, potrivit ei, cu predare în limba rusă, scrie radiochisinau.md Astfel, nici la școală, nici acasă, Natalia nu avea cu cine învăța să vorbească românește.

Cu doi ani în urmă, ea a decis să plece hotare, alegând drept destinație Marea Britanie, acolo unde, datorită circumstanțelor, a reușit să învețe românește.

„Am venit în Marea Britanie printr-o agenție și am lucrat în Hounslow, în calitate de cameristă. După jumătate de an am decis să renunț la acest loc de muncă, pentru că era prea greu. M-am mutat în alt oraș, Nottingham, și mi-am găsit de lucru într-un depozit de electrocasnice. Lucrul era sezonier, așa încât după ce s-a terminat am decis să vin în orașul Bedford. Aici am stat în aceeași casă cu alți cinci colegi originari din România. Cu ei am învățat limba română. Ca să ne înțelegem trebuia să vorbesc, așa cum puteam eu. Am reușit să depășesc bariera aceasta de frică că cineva o să râdă  de felul în care vorbesc în română. În fiecare zi colegii mei vorbeau cuvinte pe care eu încercam să le memorizez”, povestește femeia.

La scurt timp după ce a ajuns în Bedford, Natalia și-a întâlnit viitorul soț, pe Ionuț, originar din Târgu Mureș. Nunta au făcut-o la ea în sat, cu oaspeții ardeleni care au ajuns în R. Moldova pentru prima dată. Recent, Natalia l-a adus pe lume pe David, primul copil al familiei. 

Sursa foto: radiochisinau.md