Actualitate

Oamenii de ştiinţă din China cred că pangolinii sunt o posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus

 Gripa mortală din China cauzată de noul coronavirus ar putea fi răspândită de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor, unicul mamifer cu solzi, care este bine vândut în Asia pentru gastronomie şi medicină, au declarat oamenii de ştiinţă chinezi.

Pangolinul este unul dintre cele mai traficate mamifere din Asia, deşi este protejat de legea internaţională, pentru că este considerat o delicatesă în ţări precum China iar solzii săi sunt folosiţi în medicina tradiţională, potrivit World Wildlife Fund.

"Această descoperire recentă va fi semnificativă pentru prevenirea şi controlul originii (virusului)", a precizat South China Agricultural University, care a condus studiul.

Focarul, care a ucis 636 de persoane în China continentală, ar fi debutat într-o piaţă de peşte din Wuhan, în provincia Hubei, acolo unde s-au vândut şi animale sălbatice.

Experţii cred că ar fi fost răspândit de lilieci şi apoi transmis oamenilor, posibil prin intermediul altor specii.

Secvenţa genomică a noii tulpini de coronavirus separată de la pangolini în studiu a fost în proporţie de 99% identică cu cea de la persoane infectate, a anunţat agenţia chineză oficială Xinhua, subliniind că studiul a descoperit că pangolinii sunt "cel mai probabil gazda intermediară".

Însă Dirk Pfeiffer, profesor de medicină veterinară la Universitatea din Hong Kong, a avertizat că studiul este încă departe de a demonstra că pangolinii au transmis virusul.

"Poţi trage concluzii definitive dacă compari răspândirea (coronavirului – n.r.) la diferite specii pe baza unor probe reprezentative, ceea ce nu se poate spune în acest caz", a spus el.

Chiar şi aşa, o transmitere la oameni a virusului prin intermediul pieţelor alimentare trebuie să fie stabilită cu certitudine, a adăugat Pfeiffer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *