Lidera PAS, pe jumătate de acord cu Platforma DA: Mergem cu un candidat comun, iar sondajele oferă șanse unuia, deocamdată

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că este acord că la alegerile prezidențiale din toamnă ar trebui ca forțele de dreapta să aibă un candidat comun, însă nu contează dacă este afiliat politic sau nu. Cel puțin la aceste concluzii a ajuns Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

Maia Sandu spune că este de acord cu ideea Platformei DA de a înainta un singur candidat la alegerile prezidențiale din toamană din partea tuturor forțelor pro-europene. Aceasta este însă doar jumătate din apelul foștilor colegi de bloc. Lidera PAS nu știe dacă un candidat apolitic ar fi discuția cea mai portivită.

„Și noi înțelegem că trebuie să fie un om cunoscut și trebuie să fie un om pe care oamenii vor dori să îl voteze. Nu e niciun candidat. Au vrut să obțină de principiu acordul nostru în acest mecanism și după aia să discutăm. Noi credem că trebuie să discutăm cu toate cărțile pe masă, nu cred că trebuie să ne dăm acordul pentru un mecanism și după aia să ajungem nu știu unde”, a declarat Maia Sandu.

În plus, lidera PAS crede că în scrutinul prezidențial trebuie să se înscrie candidatul cu cele mai mari șanse de a-l devansa pe actualul șef al statului, Igor Dodon.

„Sondajele credibile publicate indică, depcamdată, o persoană cu astfel de șanse. Candidatul pe care îl va propune PAS va fi decis la congresul din luna martie”, a mai spus Maia Sandu, evitând să spună că sondajele îi oferă anume ei cele mai mari șanse.

Anterior, într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA despre ideea înaintării la prezidențiale a unui candidat apolitic, comun al forțelor europene, vicepreședintele PAS, Alexandr Slusari, a spus că aceste discuții nu trebuie duse în presă, ci la o masă rotundă, cu implicarea a cinci-șase partide.

Asta după ce Maia Sandu a spus că așteaptă un nume clar din partea foștilor colegi de bloc, ca discuțiile să nu mai fie „abstracte”.

În același timp, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a spus, în repetate rânduri, că formațiunea sa a făcut cedări fără precedent atunci când și-a retras candidatul din cursa prezidențială din 2016, în favoarea Maiei Sandu. De această dată, Platforma DA își dorește un candidat apolitic comun al forțelor democrate, în caz contrar formațiunea își va înainta propriul candidat.


Pub