Potențiale beneficii ale Programului „Cetățenie prin Investiții”: 500 de milioane de euro investiții și circa 10 mii de locuri de muncă

Programului „Cetățenie prin Investiții” (MCBI) ar putea ajuta Republica Moldova să se dezvolte, să obțină resurse care la această etapă îi sunt vitale, spun experți în domeniu. Programele de cetățenie prin investiții reprezintă o sursă sigură de finanțare pentru state cu o economie slabă, demografie vertiginos descrescătoare și resurse naturale inexistente, potrivit lui Alexandru Țurcan, avocat în cadrul biroului de avocaţi Țurcan Cazac.

Foto: UNIMEDIA

„Cinci mii de persoane sau familii străine cu venituri mari, care vor plăti în bugetul țării noastre un minim de 100 de mii de euro, fără a avea interes special de a se stabili cu traiul în Republica Moldova, ar însemna o contribuție de 500 de milioane euro pentru bugetul țării noastre”, estimează Alexandru Țurcan.

Circa 20 de ţări europene practică, de mai mulţi ani, diverse programe de cetăţenie şi reşedinţă prin investiţii pentru a atrage fonduri suplimentare la buget.

Pentru comparație, începând cu anul 2013, Cipru a atras €4.8 miliarde de euro datorită programului de cetățenie prin investiții, iar Malta – €700 milioane timp de patru ani. În tot acest timp, nici Cipru și nici Malta nu au acordat mai mult de 4000 de cetățenii străinilor, fapt care demonstrează prezența unui risc redus de imigrație în țara programului.

Practic toate ţările europene din bazinul Mării Mediterane acordă cetăţenilor străini drepturi de reşedinţă pe teritoriul ţărilor lor, dar, implicit şi pe teritoriul întregii Uniuni Europene, în schimbul unor investiţii de câteva sute de mii de euro în imobile sau alte proiecte aprobate.

„Prin intermediul Programului MCBI, Republica Moldova încearcă să atragă o parte din capitalurile globale, aflate în proces de emigrare economică. Odată declarându-se actor pe piața globală a serviciilor de imigrare economică și investind resurse în afirmare pe această piață, ar fi o greșeală strategică pentru țara noastră să părăsească această piață prin închiderea Programului MCBI.

În afara de riscurile de reputație și pierderea încrederii în Republica Moldova pentru neonorarea angajamentelor de implementare a Programului MCBI, închiderea acestui program va determina încetarea activității agenților acreditați și le va cauza prejudicii materiale considerabile”, mai sunt de părere avocații Țurcan Cazac.

Multe țări din lume văd programul ca fiind „o formă standard de finanțare suverană, avantajul fiind, că nu creează alte datorii, iar fondurile pot fi direct injectate în proiecte cu valoare socială, de exemplu infrastructură”, explică Paddy Blewer, PR & Communication Director al Henley & Partners.

Statele Unite au cel mai mare program de Reședință prin Investiții, EB5, prin care se obțin anual circa 20 de miliarde de euro pentru economia SUA.

Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group, de pe urma acestui program Moldova poate beneficia de:

- 10 mii de noi locuri de muncă;

- crearea unui nou sector industrial, servicii externalizate de finanțe și tehnologie, care ar oferi o nouă oportunitate pentru cetățeni și diaspora moldovenească;

- finanțarea Fondului de Dezvoltare Durabilă care poate fi injectat în proiecte majore de infrastructură.

Expertul economic Roman Chirca spune că, dacă Programul „Cetățenie prin Investiții” este desfășurat în conformitate cu legea și cu acordurile internaționale, Republica Moldova poate beneficia de pe urma acestui program.

„În urma acestui program vor fi efectuate, într-adevăr, investiții în anumite imobile. Doi, apare o canalizare de fluxuri financiare prin Republica Moldova. Sunt aspecte mai mult pozitive, decât negative. Imaginea aceasta negativă creată de persoane dubioase este una absolut greșită”, spune expertul.

„Credem că programul are puterea de a transforma pozitiv economia moldovenească și de a crea noi oportunități pe termen scurt și mediu pentru mii de moldoveni”, este de părere Juerg Steffen, directorul executiv al Henley & Partners Global. Moldova ar putea repeta succesul unor țări ca SUA, Marea Britanie, Austria, selectând proiecte care pot avea un impact socio-economic pozitiv, mai spune Juerg Steffen.

Potrivit lui Pavel Burghelea, directorul oficiului din Moldova al companiei Henley & Partners, „Moldova se confruntă cu o criză, care poate fi atenuată doar prin resurse umane și financiare. Moldova are nevoie de bani, oameni și oameni cu bani”.

„Legea limitează numărul de solicitanți principali în baza programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, la 5000 de persoane. Acest număr, care reprezintă doar 0,15% din totalul populației, are potențialul de a contribui cu un echivalent de 19% din PIB sau 20% din rezervele valutare ale țării”, explică directorul Henley & Partners Moldova.

„Moldova are nevoie de drumuri, infrastructură rurală și agricultură. Acest proiect este un proiect de dezvoltare al țării. Noi putem avea viziuni diferite referitor la modalitatea de realizare, dar scopul nostru este comun – să contribuim la dezvoltarea Moldovei”, spune Pavel Burghelea.

În ceea ce ține de riscurile asociate programului, experții dau asigurări că există un proces detaliat de investigare și verificare pe 4 nivele. „Acestea includ nu doar structuri de forță, securitate și investigații din Moldova ci și antrenarea partenerilor internaționali din Europol și Interpol. Finalmente, programul de dobândire a cetățeniei prin investiție, utilizează serviciile unor companii internaționale specializate cu renume pentru a completa imaginea verificată”, a asigurat Pavel Burghelea.


Pub