Igor Dodon: Vom discuta cu FMI identificarea altor surse de compensare a „furtului miliardului”, nu din contul cetățenilor

Președinția va înainta un proiect de lege menit „să reducă presiunea furtului miliardului, pusă pe spatele cetățenilor, care compensează acești bani din contul impozitelor și taxelor”. Inițiativa va fi discutată și cu partenerii internaționali, inclusiv cu Fondul Monetar Internațional.

Foto: UNIMEDIA

„Mai întâi de toate trebuie să-i găsim pe toți cei care au furat miliardul, să-i punem la pușcărie, iar banii să fie întorși. Acest proces a început deja, câteva miliarde de lei au fost returnate, unele persoane au fost condamnate deja, altele sunt în căutare internațională. Întrebarea cea mai importantă cu care se ocupă Guvernul acum este cum să facem ca aceste 20 de miliarde și ceva de lei, puse pe spatele cetățenilor, să le excludem din buget ca să nu le plătim noi prin taxe pe salarii și impozite”, a spus șeful statului.

Potrivit lui, în următoarele săptămâni urmează să fie înaintată o inițiativă legislativă în acest sens.

„Urmează să fie discutată și cu partenerii noștri externi, în special cu Fondul Monetar Internațional. Am găsit o formulă cum să compensăm, la această etapă, o parte din cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse. Va fi aprobată o lege prin care datoria ceea de 20 și ceva de miliarde de lei se va reduce cu cel puțin 5-6 miliarde de lei anual”, a declarat Igor Dodon.

Astfel, dacă anual se achitau cca 600-700 mln lei din contul salariilor pentru întoarcerea miliardului, șeful statului spune că această sumă ar putea fi redusă de două ori.

„Acesta este primul pas, iar al doilea este să identificăm alte surse pentru a compena definitv această sumă”, a adăugat Dodon.

După ce în 2016, Guvernul Filip a decis să transforme în datorie de stat creditele de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci care au fost lichidate, până la momentul actual, potrivit Centrului de Politici și Reforme, cetățenii Republicii Moldova au achitat 9,5% din miliardul furat.

Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul a adoptat Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda.

Acești bani vin din impozitele cetățenilor. Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018, au fost achitate încă 827 milioane lei. Pentru 2019, suma plătită a fost 844 milioane de lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei, scrie CPR.


Pub